Smetanová houbová omáčka

8 ingrediencí, příprava 20 minut

Suroviny:

400 g nejlépe čerstvých hub

1/2 l kysané smetany

50 g hladké mouky

bobkový list, nové koření, sůl, drcený kmín, ocet

Postup:

Pokrájené houby s bobkovým listem, novým kořením a špetkou drzeného kmínu povaříme v osolené vodě. Když houby změknou, přilijeme smetanu zahuštěnou hladkou moukou. Podle potřeby dokyselíme a dosolíme. Podáváme s rýží, bramborovými noky apod.

Autor: Shutterstock

Brambory s brynzou

5 ingrediencí, příprava 20 minut

Suroviny:

750 g syrových brambor

125 g másla

250 g brynzy

drcený kmín, sůl, pepř

Postup:

Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kolečka a uvaříme v osolené vodě. Brynzu nastrouháme a smícháme s kmínem a pepřem. Uvařené brambory scedíme a na talíři polijeme rozpuštěným máslem a posypeme ochucenou brynzou.

Autor: Shutterstock

Rychlá paštiková pomazánka

8 ingrediencí, příprava 20 minut

Suroviny:

1 játrová paštika

1 cibule

1 sladkokyselá okurka

1 lžička kečupu

1 lžička hořčice

1 lžíce majonézy

sůl, pepř

Postup:

Paštiku, najemno pokrájenou cibuli a okurku a další ingredience dobře promícháme. Pomazánku podáváme se světlým či tmavým pečivem.

Autor: Shutterstock

Těstoviny se sýrovou omáčkou a žampiony

7 ingrediencí, příprava 20 minut

Suroviny:

150 g těstovin

1 malá cibule

150 g žampionů

2 dcl smetany ke šlehání

1 tavený sýr

sůl, máslo

Postup:

Těstoviny vaříme podle návodu. Než se dovaří, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, žampiony na tenké plátky a tavený sýr na malé kostičky. Na rozpáleném tuku necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájené žampiony, osolíme a 15 minut dusíme. Můžeme je trochu podlít vodou. Měkké žampiony zalijeme smetanou ke šlehání a za stálého míchání vše prohřejeme. Potom přidáme tavený sýr a prohříváme, dokud se sýr zcela nerozpustí. Omáčkou přelijeme těstoviny a podáváme.

Autor: Shutterstock

Kuře pečené na bramborách

5 ingrediencí, příprava 20 minut, doba pečení cca 40 až 50 minut

Suroviny:

1 kuře

130 g másla

500 g brambor

sůl, drcený kmín

Postup:

Do máslem vymazané zapékací mísy klademe asi půl centimetru silné plátky syrových brambor. Každou vrstvu přiměřeně posolíme a posypeme špetkou kmínu. Omyté kuře na hrudi rozřízneme, z obou stran posolíme a rozevřené položíme na brambory hřbetem nahoru. Kolem kuřete do krajů poklademe ještě kousky másla. Přikryjeme poklicí a v troubě pečeme, dokud není maso měkké. Před dopečením necháme ještě maso zezlátnout bez poklice. Podle libosti lze přidat zeleninu, houby, slaninu…

Autor: Shutterstock

Zapečené brambory se smetanou

10 ingrediencí, příprava 20 minut, doba pečení cca 40 minut

Suroviny:

600 g moučných brambor

1 stroužek česneku

1 lžička másla

1 cibule

1 svazek petrželky

150 g smetany

125 g tvrdého sýra

sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek

Postup:

Česnek oloupeme, rozpůlíme a vytřeme jím vnitřek ploché zapékací mísy. Zároveň ji vymažeme máslem. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Plátky brambor a cibule střídavě poklademe po ploše mísy. Omytou a osušenou petrželku nasekáme nadrobno, smetanu rozmícháme s částí sekané petrželky, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Sýr nastrouháme najemno a dvě třetiny vmícháme do smetany, směsí polijeme naskládané plátky brambor a cibule a posypeme zbylým sýrem. Mísu vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme, dokud brambory nezměknou a sýr nezezlátne. Hotový pokrm podáváme posypaný zbylou petrželkou.

Autor: Shutterstock

5 tipů  na další úsporu času

  • Vaříte-li na plynu, vodu na těstoviny apod. předehřejte v rychlovarné konvici.
  • Vařte s poklicí, bude to rychlejší a zároveň ušetříte energii.
  • Ideální je tlakový hrnec neboli papiňák, v tom je příprava pokrmů opravdu rychlá.
  • Používejte mixéry, roboty, šlehače a jiné pomocníky, kteří vám ušetří námahu.