Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

15 let od útěku Radovana Krejčíře: Česko stále žádá JAR o jeho vydání

Autor: ČTK - 
16. června 2020
06:47

Podnikatel a údajný miliardář Radovan Krejčíř uprchl z ČR 18. června 2005 během domovní prohlídky ve vile v Černošicích. Krejčíř byl tehdy obviněný z podvodu, ze zločinného spolčení a z přípravy vraždy. Kvůli útěku se dostala policie pod palbu kritiky, v souvislosti s útěkem o několik dní později rezignoval policejní prezident Jiří Kolář, podmíněným trestem byl také potrestán velitel domovní prohlídky.

Krejčíř po útěku zamířil na Seychelské ostrovy (již dříve si zařídil občanství Seychelské republiky), kam za ním odjeli i manželka Kateřina se synem Denisem.

V dubnu 2007 přicestoval Krejčíř pod falešnou identitou do JAR. Byl ihned zatčen a následně propuštěn na kauci. V Jihoafrické republice začal být spojován se závažnými zločiny, od listopadu 2013 je za mřížemi. V květnu 2014 stanul před soudem a v únoru 2016 si vyslechl trest 35 let vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami. Případ se týká únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu. Krejčíř účast na zločinech odmítá, jeho snaha o odvolání byla neúspěšná a pravidelně si stěžuje jihoafrickým úřadům na podmínky svého věznění a oznámil, že se bojí o život. V JAR zároveň čelí obvinění mimo jiné z pokusu o útěk z vězení a spiknutí, jehož cílem bylo podle obžaloby zavraždit policistu Nkosanu Ximbu a právního konzultanta Paula O’Sullivana.

ČR usiluje o Krejčířovo vydání z JAR od roku 2007. V polovině března 2018 jihoafrický soud souhlasil s Krejčířovým vydáním do ČR, konečné rozhodnutí ale ještě záleží na tamním ministru spravedlnosti. Proces vydání se může táhnout ještě několik let.

ČR na Krejčíře v minulosti vydala několik mezinárodních zatykačů. Pokud by byl skutečně vydán do ČR, mohl by si přitom požádat o nové projednání svých českých kauz, protože byl souzen a odsouzen jako uprchlý.

Jednou z takto souzených kauz je případ pokusu o vytunelování státního podniku Čepro a přípravu vraždy celníka, za který pražský vrchní soud Krejčířovi v březnu 2018 potvrdil souhrnný patnáctiletý trest. Už v listopadu 2015 uložil Městský soud v Praze Krejčířovi 15 let vězení, tento trest v sobě přitom zahrnul i další odsouzení Radovana Krejčíře v ČR, v březnu 2017 se odvolal a případem se tak zabýval odvolací soud. V prosinci 2018 bylo oznámeno, že v kauze podal dovolání k Nejvyššímu soudu, ke kterému se obrátilo také pět dalších aktérů kauzy včetně bývalého obchodního ředitele Čepra Martina Pechana, jenž si má odpykat pět let.

Už před Krejčířovým odsouzením kvůli Čepru padly pravomocné verdikty, například za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5. Původně mu za ně soudy uložily 10,5 roku vězení, později je zahrnuly do trestu o vytunelování státního podniku Čepro a za přípravu vraždy celníka. V červenci 2017 český soud zastavil pro neúčelnost další stíhání za únos podnikatele Jakuba Konečného, který podle obžaloby zorganizoval v roce 2002.

Pozornost také vyvolalo zmizení Krejčířova otce Lamberta Krejčíře na podzim 2002. Policie byla přesvědčena o tom, že ho unesla skupina lidí, do níž patřili podnikatelé Vlastimil Spěvák a Jaroslav Starka. Oba proto zadržela. Vyšetřování však jejich vinu neprokázalo a žalobci trestní stíhání zastavili.

Krejčíř, který se narodil 4. listopadu 1968 v Českém Těšíně, vystudoval Fakultu ekonomickou Vysoké školy báňské v Ostravě. Po škole podnikal v řadě společností, mimo jiné zasedal v orgánech společností Staviva, Corado Holding nebo Corimex. Velký majetek získal údajně na počátku 90. let, kdy s dalšími lidmi založil společnost Corado a shromáždil tisíce kuponových knížek a úspěšně je investoval.

Ve své někdejší rezidenci v Černošicích si Krejčíř, o kterém se točí filmy a píšou knihy, nechal vybudovat vnitřní i venkovní bazén, saunu, výtah, squashové kurty, mramorové schodiště i akvárium, v němž choval žraloka. Vila se opakovaně stala terčem zlodějů a vandalů. Loni v srpnu vilu značně poškodil požár, podle odhadů vznikla škoda zhruba za 20 milionů korun. Neúspěšná je také dražba vily. Letos v lednu se ji ani na šestý pokus nepodařilo vydražit. Do elektronické aukce s vyvolávací cenou 28,1 milionu korun se nikdo nepřihlásil.

Matos7 ( 16. června 2020 09:15 )

Jaky Česko stále žádá, ať ho napřed odsoudí tam kde vraždil. Tady si chce někdo pořád ne nakapsovat když ho po vydání ihned propustí, nebo mu dovoli utéct. Tak jako zásah před 15.léty. někdo si dodnes zije jako král.

janova ( 16. června 2020 09:08 )

Pan Krejčíř utekl před spravedlností a ta ho dohnala v ještě horší formě. S tím asi nepočítal. Tak ať si tam teď odpyká svůj spravedlivý trest a nevidím důvod, proč by měl být vydán zpět. Má, co chtěl.

zfloyd ( 16. června 2020 08:58 )

souhlas

Jan Slma ( 16. června 2020 08:53 )

Jeste dnes slysim opiciho se Langra " damy a panove mame ho ". Ten asi sledo.val Tv vic nez co jineho, neb jeho vymysl " pomahat a chranit " je take z us serialu. Jo to byl ministr vnitra. A ma velky nic dodnes. Pan je v base, pokud vim moc by chtel do cs. Tuhle jen at tam treba je do konce zivota. Jeste ho tady zivit, platit jeho prvoz do republiky.

JaPi ( 16. června 2020 07:23 )

Ať si ho tam nechají. Tam mu je lépe a odsedí si vše, tady by jej pustili za dobré chování po 2 letech (možná i dřív) a ještě by měl fajnovou basu jak jeden nejmenovaný lobista.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání