Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Výbuch na hranicích KLDR: Severní Korea splnila hrozbu, vyhodila do povětří úřad

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
16. června 2020
10:02

Severokorejská armáda dnes pohrozila návratem do demilitarizovaných zón, stanovených mezikorejskými mírovými dohodami. Učiní tak, pokud aktivisté z Jižní Koreje nepřestanou na sever pomocí balonů posílat letáky kritizující severokorejský režim. S odvoláním na místní média o tom informovala agentura AP. Nad pohraničním městem Kesong se navíc vznáší dým, KLDR vyhodila do vzduchu styčný úřad se sousední Jižní Koreou, zprávu potvrdilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Zničením úřadu v Kesongu o víkendu pohrozila Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. „Byla by to to tragická scéna,“ varovala Kim. Úřad byl vytvořen v roce 2018 a byl považován za první krok ke zřízení velvyslanectví a k těsnější spolupráci obou korejských států. Kancelář byla naštěstí z důvodu resktrikcí spojených s koronavirem prázdná.

Severokorejské vedení nedávno pohrozilo zničením úřadu a dnes se jeho hrozby naplnily. „Severní Korea ve 14:49 místního času (7:49 SELČ) výbuchem zničila korejský styčný úřad,“ sdělilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

„Naše armáda bedlivě sleduje současnou situaci se stále se zhoršujícími (mezikorejskými) vztahy, a plně se připravuje na poskytnutí plné vojenské podpory jakýmkoliv opatřením, které zavede strana a vláda,“ uvedl generální štáb Korejské lidové armády. Ten nyní podle svých slov zkoumá doporučení vedoucí strany zabrat určité pohraniční oblasti.

Napětí mezi Korejemi

Vztahy mezi oběma Korejemi se zhoršily minulý týden, když Pchjongjang pohrozil vypovědět mezikorejskou vojenskou dohodu z roku 2018. Důvodem byli právě aktivisté, mezi nimiž je řada severokorejských uprchlíků, kteří upevňují letáky na balony a pouštějí je přes demilitarizovanou zónu.

V letácích severokorejského vůdce Kim Čong-una odsuzují mimo jiné za porušování lidských práv a za jaderný zbrojní program. Severní Korea následně oznámila, že se svým jižním sousedem přeruší komunikační spojení. Pchjongjang dále pohrozil i uzavřením styčného úřadu v Kesongu na hranici mezi oběma Korejemi a vojenskou akcí.

Soul chystá zákrok proti aktivistům

Jihokorejský ministr KLDR o víkendu vyzval k dodržování dohod v rámci usmiřovacího procesu mezi oběma korejskými státy. Jižní Korea navíc plánuje zakročit proti aktivistům, jejichž činnost podle ní přispívá k napětí na hranicích, ohrožuje občany žijící blízko hranic a také poškozuje životní prostředí. Aktivisté však hodlají v kampani proti Pchjongjangu pokračovat.

gabreta ( 16. června 2020 14:31 )

"Aktivisté však hodlají v kampani proti Pchjongjangu pokračovat".

Tak tam si berou příklad naši osvícení Kolář, Hříbek, Novotný a nakonec i Pepek Vystrčil!! Jen tak dál, soudruzi svazáci! Kupředu levá, zpátky ni krok!!

krapotkin ( 16. června 2020 13:06 )

Kima bychom potřebovali na čas i u nás, aby vyhodil do vzduchu pár set zbytečných úřadů, včetně úředníků.

.tg.bb ( 16. června 2020 12:45 )

"jako by to u nás nebylo lepší" - tys muselo spadnout na řepu, soustruhu No, možná tvůj soused ti hrozí, že ti pustí na tu řepu střelu krátkého doletu. Tak si to užij.

.tg.bb ( 16. června 2020 12:10 )

Kim a jeho famílie jsou zářným příkladem odporné bolševické přetvářky: Nařizují chudobu, skromnost, pokoru a oddanost pro pracující (peníze a majetek kazí charakter), ale sami se topí v "západním" luxusu a využívají všech výhod liberální demokracie - například ten tlustý zmetek studoval ve Švýcarsku.

silen ( 16. června 2020 11:46 )

...není zlo komunistické nebo kapitalistické..., ale jen "lidské zlo"! Většina lidí (hlavně mužů) už od pradávna chce něco znamenat, být uznávaný, slavný, bohatý, mít moc a jiné lidi tím ovládat... A cíleně to směřuje k sexu. Stačí se podívat na ty slavné sportovce, umělce a ty různé mafiány, milionáře..., jak mají za ženy, či milenky ty krásné mladé dívky... Už někdy před 400 lety prohlásil španělský filosof a spisovatel "Je krásný pocit něčemu velet, i kdyby to bylo jen stádo dobytka!" A zkusme se zamyslet taky nad citátem starým asi 2500 let, kdy pronesl Buddha: "Hlad a láska určují veškeré lidské dějiny." A taky novodobější (asi sto let staré) moudro Franze Kafky: "Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých." Ano... zpočátku se jen snažíme ukojit hlad... a pak už to je pro bohatství, rozmařilou okázalost, společenskou důležitost, moc... a finální sex s těmi krásnými dívkami!!! V tom je podstata "lidského zla"!

Zobrazit celou diskusi