Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Je to ďáblův vynález.“ Kardinál šil do vakcíny proti koronaviru kvůli lidským embryím

Autor: mj - 
16. června 2020
13:28

Antonio Cañizares, arcibiskup valencijský, v kázání ostře kritizoval chystanou vakcínu proti koronaviru. Důvodem má být to, že vědci při výzkumu používají buňky z potracených plodů. Španělský kardinál je dlouhodobě známý jako zastánce ultrakonzervativních postojů.

Kněz se tak vyjádřil ve svém kázání během mše minulou neděli, jak informuje El Diario. „Ďábel je tady, když jsme uprostřed pandemie a snaží se najít vakcínu,“ varoval kardinál věřící. Tato slova jsou i na videozáznamu mše, která se konala v katedrále ve Valencii.

Od nezaměstnaných k ďáblovi

Kontroverzní vyjádření kardinála zaznělo až ke konci mše, arcibiskup měl kázání přichystané na papíře a projev četl. Pak k němu přidal několik zamyšlení. V poslední části mluvil o významu svátosti eucharistie, pak přešel na téma nezaměstnanosti: „Máme obrovský problém s nezaměstnaností. Jako křesťané musíme požadovat, aby vznikala nová pracovní místa. Nikdo nám nemůže krást práci a lidskou důstojnost.“

Pár minut nato Cañizares kritizoval vývoj vakcíny proti koronaviru: „Teď se k nám dostává velice smutná zpráva, že jedna z vakcín, na které se pracuje, funguje na základě buněk potracených plodů, a to je nelidské a kruté. To nemůžeme ani chválit, ani schvalovat, bylo by to proti člověku. Znehodnocovali bychom člověka. Nejdřív ho zabijí potratem, a pak se s ním manipuluje,“ upozornil kardinál.

Později ještě k vakcíně doplnil, že možná by si někdo mohl myslet: „Aha, to je skvělé, už máme vakcínu.“ Kněz ale hned odporuje: „Ale ne, budeme mít jenom další neštěstí. A právě to chce ďábel. Eucharistie je protilátkou proti ďáblovi.“ Těmito slovy arcibiskup vyzýval křesťany, aby do centra svých životů postavili eucharistii.

Není to jeho první kontroverzní vyjádření

Není to poprvé, co Cañizares vydal kontroverzní vyhlášení. Dříve tvrdil, že je pronásledován jenom proto, že bojuje proti „gayskému impériu“. Jeho názory na imigranty také vyvolaly vlny ohlasů, kardinál totiž o běžencích řekl, že jsou „trojským koněm“ a sám si položil řečnickou otázku: „Kde asi bude Evropa za několik let?“

Nedělní kázání vyvolalo ve Španělsku ostrou diskusi. Arcibiskupství vydalo komunikát, kde kardinála podporuje a tvrdí, že Cañizares odkazoval na článek z časopisu Science, který zmiňuje etické problémy využití lidských embryí u vývoje vakcín proti koronaviru. „Od začátku pandemie se modlím, aby se objevila vakcína, která by pomohla léčit, nebo dokonce předcházet onemocnění covid-19,“ reagoval v pondělí samotný kardinál.

Vakcíny se již testují

„To jediné, co jsem přidal – a je to v souladu s dostupnými informacemi – je, že existuje stovka různých výzkumů a mezi nimi jsou i takové způsoby, které využívají eticky složité metody,“ vysvětluje svá slova arcibiskup.

Kardinál Cañizares není první, kdo se vyslovil proti tomuto typu vakcín. Jak uvádí Science, zatím je evidováno šest projektů vakcín, které využívají plodové buňky. Katolická hnutí v USA a Kanadě už se kriticky ohradila proti tomuto typu vědeckých výzkumů. Dvě takové vakcíny už vešly do testovací fáze, jedna na Oxfordské univerzitě a druhá z laboratoří Biotechnologického institutu v Pekingu.

krapotkin ( 16. června 2020 16:24 )

Nakazit virem, zavřít do izolace a neléčit. Je to převlečený satan.

MAMKA2316 ( 16. června 2020 14:08 )

ASI NĚJAKÝ POMATENEC NEBO KDO TO JE ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa