Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvrácené! Lovci velkých afrických zvířat hodnotí své krvavé výlety v databázi na internetu

Autor: ran - 
20. června 2020
17:13

Webová stránka Discount African Hunts (anglicky Africký lov ve slevě) nabízí povyražení pro lovce trofejí. Turista si může vybrat z mnoha druhů safari, na nichž se může zastřílet na africkou zvěř. Organizátoři mají v nabídce oblasti v Jižní Africe, Zimbabwe, Mosambiku a Namibii. Proti této zábavě se vede kampaň, která má za cíl zabíjení pro potěšení zakázat.  

Mezi nabízenými zvířaty je i takzvaná velká pětka. Tak nazývají lovci africká zvířata, jejichž lov je obtížný a vyžaduje hodně trpělivosti a někdy i odvahy. Patří mezi ně slon africký, lev, nosorožec dvourohý, buvol africký a levhart skvrnitý. Ale střílejí se i krokodýli, antilopy a další. 

Turisté pak po absolvování loveckého safari mohou na internetových stránkách zanechat svoji recenzi lovu. A ti úspěšní se na webu velmi rádi pochlubí svými výsledky i s triumfálními fotografiemi.

Také mohou ohodnotit servis a jak byli s celkovým programem spokojeni. Hodnocení probíhá v podobném duchu jako na oblíbeném Tripadvisoru, který nabízí turistické tipy a recenze z celého světa. Tam si turista může přečíst, jak komu kde na cestách chutnalo nebo jakou úroveň mělo to které ubytování.

Jeden z příspěvků na webu Discount African Hunts zanechal například Američan William Lee z Kentucky. Přijel si zastřílet na buvoly. „Třetí den jsme na ně konečně natrefili a mohli se připravovat na pěknou ránu. Skolila ho až pátá střela. Tihle buvoli jsou výjimečně houževnatí! Další den jsme vyšli v 6 hodin ráno do tábora se vrátili až v 9 hodin večer.“ Úspěšný lovec nezapomněl dopsat, čím přesně střílel, jakou měla zbraň ráži a další podrobnosti pro fajnšmekry na zbraně. 

„Za tohle si organizátor zaslouží pochvalu. Můžu je upřímně doporučit. Srazil jsem i středně velkou antilopu vranou, jednoho buvolce a zebru,“ stojí v jiné recenzi. Netrpělivý Jerry Kochheiser z amerického Ohia zase sepsal svoji radu pro nerozhodnuté. „Rozmyslete si, jestli chcete ztrácet čas čekáním a lovením malých věcí, protože vás to může fakt hodně otrávit.“

Stránky jsou oblíbené i mezi movitými americkými a britskými turisty, kteří lační po exotickém adrenalinu. A zastřílet si na skutečně velká zvířata nevyjde vůbec levně. Ale stránky nabízejí akční slevy. Například slon může vyjít v přepočtu „jen“ na 1 180 000 korun, levhart na 470 000 korun a lev na 300 000 korun.

Proti lovecké turistice se ozývají vzrušené hlasy. „Lidé nemají právo vzít zvířeti život jen pro svou zábavu,“ apeluje na svědomí lidí hnutí Ben Trophy Hunting, které dlouhodobě vede kampaň proti pořádání lovů kvůli trofejím. „Zabíjení ohrožených živočichů pro potěšení urychlí jejich úplné vyhlazení,“ prohlašuje.

gabrielabehalova ( 21. června 2020 00:54 )

Zobrazit celou diskusi