Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Macron vyrazil do Londýna sám, Brigitte (66) musela „pod kudlu“. Co se první dámě stalo?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. června 2020
17:25

Francouzský prezident Emmanuel Macron (42) má napilno, sotva se otevřely hranice, které byly uzavřeny v souvislosti s pandemií koronaviru, vyrazil na zahraniční cestu. Ve čtvrtek 18. června odletěl do Velké Británie, kde ho vítali následník britského trůnu, princ Charles s manželkou Camillou, vévodkyní z Cornwallu. Macron má na programu rovněž jednání s premiérem Borisem Johnsonem, prezidenta překvapivě nedoprovází jeho manželka Brigitte (66). První dáma podle všeho musela na operaci, informoval list Daily Express.

Macron odjel do Británie u příležitosti 80. výročí plamenného projevu Charlese de Gaullea, v němž vyzval Francouze k odporu proti německé okupaci. Na většinu zahraničních cest se Macron vydává po boku své manželky, tentokrát ale první dáma bude chybět. Macronová musela zůstat doma kvůli operaci sítnice.

Macron bude jednat s Johnsonem

Královský pár uvítal Macrona ve svém londýnském sídle, paláci Clarence House. Pozdravili se oblíbeným způsobem prince Charlese, hinduistickým pozdravem namasté, úklonou s rukama spjatýma před hrudí. Macron udělí Londýnu Řád čestné legie, který chce ocenit roli města v druhé světové válce. Británie na oplátku udělí vyznamenání čtyřem francouzským odbojářům, kteří se ale dnešní akce neúčastní.

Francouzský prezident Emmanuel Macron během návštěvy Londýna, (18.06.2020). Francouzský prezident Emmanuel Macron během návštěvy Londýna, (18.06.2020). | Reuters

Následně se Macron přesunul do Downing street, s Johnsonem má probírat nejen další podmínky brexitu, ale hlavně povinnou 2týdenní karanténu, která platí pro cizince přijíždějící do Británie. Macron podle dostupných informací chce, aby Johnson toto pravidlo zrušil. Prezident a jeho delegace do karantény muset nebudou, platí pro ně jako reprezentanty zahraniční vlády výjimka.

Operace první dámy: Nejde o nic vážného

Macron v Londýně osiřel, jeho manželka se doma zotavuje z operace, kterou podstoupila v pondělí 15. června. „Nejednalo se o nic závažného, nemějte strach,“ vzkázal novinářům zdroj z Elysejského paláce. Macronová byla na operaci sítnice, kterou měla původně absolvovat na konci března, kvůli koronaviru ale byly všechny neakutní zákroky odloženy.

První dáma podstoupila „jednoduchý ambulantní“ zákrok, Macronová se do Elysejského paláce vrátila hned po proceduře. Podle lékařů by zákrok neměl nijak zasáhnout do jejího programu, bude ale muset několik týdnů nosit tmavé brýle. Přestože první dáma nebyla hospitalizována ani není upoutána na lůžko, její tým se rozhodl, že Macronová vynechá cestu do Londýna.

Macronová se osobně omluvila

Francouzka se za svou absenci telefonicky osobně omluvila vévodkyni z Cornwallu. Ženy spolu mluvily hned v pondělí, uvedli reportéři francouzského magazínu Gala. Podle jejich zdroje hovořily přes hodinu a domluvily se, že se sejdou „v co nejbližší době“.

iFender ( 18. června 2020 21:40 )

To si zvolili Francouzi pekny vemeno!Totalni budiz­knice­mu.Fr­ancie vzhuru nohama a on se "TLEMI" jak nejaky blbecek.

Zobrazit celou diskusi