Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prymula o letních dovolených: Do Egypta? Radši na Slovensko či do Itálie. A co Mallorka?

Autor: Sabina Dračková, Pavlína Horáková - 
20. června 2020
05:01

Do Itálie, Francie i Španělska bez rizika. Zato Egypt, Portugalsko nebo Švédsko je problém. Epidemilog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula pro Blesk Zprávy vyjasnil, kam je bezpečné vyrazit a kam by se Češi raději odvážit zatím neměli. Dobrou volbou jsou podle Prymuly také ostrovní destinace. Pozor ale třeba na exotické Seychely.

Podle toho, jak velké je v nich riziko nákazy, hodnotí Česko ostatní státy. Používá k tomu tzv. semafor. Červené země jsou vysoce rizikové. U těch budou muset Češi při návratu dokládat negativní test. Cizinci se jím budou muset prokázat při cestě ze zemí s vysokým i středním rizikem nákazy. Jako středně rizikové označilo ministerstvo zdravotnictví Belgii a Velkou Británii.

Aktuální „semafor“ ministerstva zdravotnictví: Mapa evropských zemí podle míry rizika nákazy. (19. června 2020) Aktuální „semafor“ ministerstva zdravotnictví: Mapa evropských zemí podle míry rizika nákazy. (19. června 2020) | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Při plánování dovolené však nestačí spoléhat se pouze na semafor. „Ten semafor už tolik nehovoří o tom, jestli jsme reálně schopni se tam dostat a jestli v nějaké lokalitě je třeba riziko větší než v lokalitě jiné,“ upozornil však v pořadu Epicentrum epidemiolog Roman Prymula. Podle něj cestování vyžaduje detailnější informace. 

Do Itálie s klidem

Cíl zahraniční cesty je potřeba dobře zvážit. Podle Prymuly se situace v jednotlivých zemích Evropy dramaticky liší. Zatímco Itálii mají Češi zafixovanou ze začátku šíření koronavirové nákazy jako velice problémovou zemi, dnes už je situace jiná.

„Ono se ukazuje, že Itálie má opravdu v poslední době poměrně pod kontrolou. Dlouhou dobu tam dochází k poklesu,“ zhodnotil Prymula. Při přepočítání italských čísel na počet českých obyvatel dojde k zajímavému výsledku. „Ta Itálie vychází lépe než Česká republika,“ překvapil.

„Až tak jednoduché“ to podle Prymuly není ve Španělsku i ve Francii. V těchto zemích čas od času začne výrazněji počet nakažených stoupat. „I ve Francii ta křivka zdaleka není tak klidná jako ta italská,“ říká Prymula s tím, že každý než vyrazí do zahraničí, měl by se podívat, co se v dané oblasti z epidemiologického hlediska děje.

Video  Chorvatsko po 1. vlně pandemii koronaviru: Pláže volné, polojasno a mizící obavy  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Asi v tuto chvíli nebudeme jezdit zatím do Anglie a nebudeme jezdit zejména do Švédska, kde ta situace je stále spíše narůstající,“ zmínil Prymula „oranžové“ země.

První turisty po pandemii už přivítala třeba španělská Mallorca. Podle Prymuly tamní dobré situaci také přispělo to, že jde o ostrov. U těch obecně problémy moc nejsou. „Nebyl tam nějak výrazný provoz,“ zdůvodnil Prymula.

Vzdáleností odříznuté od okolního světa je také souostroví Seychely, tam ale Prymula vztyčil varovný prst. „Tam byl docela problém, dostalo se to tam. Ale u těch evropských by problém být neměl,“ řekl Blesk Zprávám.

Situace se ale i na Mallorce může změnit poté, co tam začnou proudit turisté z jiných zemí. Proto je dobré aktuální situaci před cestováním sledovat.

„Mallorca je na tom z epidemiologického hlediska dobře, jedná se však i o to, s jakými cizinci se tam člověk může setkat,“ upozorňuje epidemiolog Rastislav Maďar. Riziko nákazy podle něj navíc záleží i na tom, koho člověk potká v letadle, na letišti nebo v hotelu. „Samostatný apartmán je v tomto ohledu lepší než hotel,“ radí.

Egyptské hotely plné pouze Čechů: Prymula souhlasí

Celkově platí raději zůstávat v Evropě: „Já kdybych měl doporučovat, tak bych se pohyboval v evropském prostoru, kde víme, co můžeme očekávat.“ Ve studiu Blesku Prymula zmínil Slovensko, Rakousko, Chorvatsko a Řecko jako „naprosto bezpečné destinace“.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Cestovní kanceláře už začaly prodávat zájezdy do Egypta. To ale není známkou toho, že je země v současné chvíli z hlediska šíření koronaviru zcela bezpečná. Nakažených tam přibývá a lidé stále umírají.

„Pokud tam někdo chce skutečně z nějakých důvodů jet, tak tam by člověk měl být obezřetný,“ řekl Prymula s tím, že si nemyslí, že bychom se museli nutit do toho, abychom jezdili do rizikovějších zemí. Podle předního epidemiologa se ukazuje, že návrhy některých cestovních kanceláří koncentrovat osazenstvo z ČR do jednoho hotelu by se daly použít: „To si myslím, že je velmi racionální návrh, aby nedocházelo k zavlékání infekce na naše území.“

Změna v USA kvůli protestům

Pandemická situace ve Spojených státech je podle Prymuly také složitá. Dost rychle se tam objevilo přes dva miliony nakažených. Pak se situace podle Prymuly začala celkem zvládat. „Já jsem byl v kontaktu s epidemiology z New Yorku, kteří už říkali, že je to všechno poměrně dobré,“ říká Prymula. 

Mezitím se ale v Americe začalo ve velkém demonstrovat proti rasismu a policejní brutalitě. Ať už při poklidných protestech nebo u nepokojů se pak koronavirus zřejmě začal zase více šířit.

„Vzhledem k těm nepokojům se změnila politická situace. Převážila snaha chránit ten národ v této oblasti a změnila se v podstatě do aktivit, které tam byly kolem aktivit policie a versus rasové nepokoje,“ shrnuje Prymula, který v minulosti trávil ve Spojených státech dost času zejména z pracovních důvodů.

I zde ale záleží na konkretních lokalitách. Americká křivka sice šla nahoru, ne ale plošně. „Teď se v podstatě přenáší těžiště pozornosti do těch jižních zemí, Florida a podobné státy v USA,“ říká Prymula a opět připomíná důkladnou rešerši před naplánováním odjezdu do zahraničí.

Video  Dostálová promluvila o voucherech a dovolené v Česku. Řekla i zásadní životní novinu.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Markéta Fourová ( 20. června 2020 15:09 )

Na dovolenou do Bibione jezdíme s rodinou každý rok v srpnu. Letos to bude také pokud závidíš tak si také můžeš dovolenou zakoupit.Nemakam po celí rok abych se pak placala u nás v ČR.

Markéta Fourová ( 20. června 2020 07:50 )

My jedeme do Bibione 💖💖💖

Viera Vaňová ( 20. června 2020 07:37 )

Jdu do Chorvatska !Do Čiova

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa