Starší slůně dostalo jméno Lakuna a mladší Amalee. Obě dostaly jména v Sinhálštině, což je jazyk, kterým se mluví na Srí Lance. Odtud totiž jejich rodiče pochází. Lakuna znamená ve sinhálštině význam dobré znamení.

„Starší samička, která se narodila 27. března, kdy zoo byla zavřená, a kdy vyhlídky byl všelijaké, dostala jméno Lakuna jako dobré znamení, že se všechno v dobré obrátí," prozradil ředitel zahrady Miroslav Bobek. Mladší samička, která se narodila 2. května, dostala běžné srílanské jméno Amalee.

Zasloužilé matky

Kmotrem starší sloní samičky se stal Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky, která je partnerem zoo. Mladší slůně pokřtil státní tajemník ministerstva zahraničních věcí Miloslav Stašek, uvedla mluvčí zoo Helena Petáková.

Matkami slůňat jsou slonice indické Janita a Tamara. Obě žijí v pražské zoo od roku 2012. Otcem obou mláďat je 37letý samec Ankhor. Ten před svým příchodem do Prahy zplodil více než desítku mláďat. Sloní samec původem z Barmy je v Praze šest let, před tím byl v německém Tierparku Berlin.

Podle ředitele se v prostorách pražské zoo narodilo pět slůňat, matka prvního z nich však do zoo přijela už březí. Prvními zcela pražskými slůňaty tak byli Max a Rudy, jejichž matkami jsou také Tamara a Janita. Rudolf a Maxmilián, první slůňata počatá a narozená v Praze, přišli na svět v roce 2016.

Sloní stádo

Slony pražská zoo chová od roku 1933. V současnosti má zahrada kromě nových mláďat sedm sloních obyvatel. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966. Vedle Janity, Tamary, Maxe, Rudiho a Ankhora žije v zahradě i samice Shanti.

Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, který vyšel na 500 milionů korun. Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela.

Zoologická zahrada v Troji se poprvé otevřela 28. září 1931. Do zoo loni zavítalo 1,456.526 návštěvníků. O více než 8000 lidí tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze.

Fotogalerie
33 fotografií

Podívejte se na přehled nejlepších ZOO v ČR