Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Neuvěřitelný příběh české agentky: Na cele s Miladou Horákovou, v posteli s ministry, usvědčila Husáka!

  • Autor: Václav Suchan - 
    27. 6. 2020
    05:00

    Před 70 lety, 27. června 1950, byla popravena politička a právnička Milada Horáková (†48). Tato statečná žena byla odsouzena k smrti ve vykonstruovaném politickém procesu. K protistátní činnosti se nepřiznala, vyšetřovatelé ji nedokázali zlomit. Do její cely nasadili i agentku StB Věru Hložkovou... 

    Milada Horáková si zaslouží naši velkou úctu. Její brutální justiční vražda zůstane navždy mementem, stejně jako ostudné politické procesy v letech 1949 až 1953. A právě v nich sehrála podle zjištění slovenského právníka, politika a publicisty JUDr. Artúra Soldána (44) významnou roli brněnská rodačka, agentka StB obviněná a odsouzená za špionáž pro britskou tajnou službu, Věra Hložková (†71). 

    Publicista získal informace pátráním v českých a slovenských archivech i rozhovory s pamětníky. Hložková byla takzvanou univerzální svědkyní v politických procesech, při kterých padaly tresty smrti! Měla tato velmi pohledná žena tak silnou slabost pro muže, nebo jen dovedně získávala informace »přes postel« jako legendární špionka Mata Hari? 

  • 1.Gestapo

    Věra Hložková (1923–?) byla od mládí značně kontroverzní osobností. Vždy se velmi líbila mužům - a toho plně využívala. I za druhé světové války, když byla jako čerstvá maturantka nasazena na »práci pro Říši« u dráhy na hlavním nádraží v Brně. Podle archivů se přátelila s gestapáky (Baarem, Eiseltem či Lewitschkem) a ti jí zase usnadňovali život protislužbami. Zda byla konfidentkou gestapa, se ale po válce nepodařilo prokázat, jak se uvádí ve vyšetřovacích spisech StB. A soud ji 8. 11. 1946 osvobodil. 

    Do Prahy! 

    Bylo jí 23 let, hrozivá obvinění byla za ní. Z rodné Moravy se tak vydala do Prahy a začala specifickými ženskými metodami budovat svou kariéru. Brzy se »prospala« až ke stranickým a státním špičkám tehdejšího komunistického režimu. 

    O všech funkcionářích, které sbalila,

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.