Není nad slunečník

Stále moderní jsou velké slunečníky. Jestli ale plánujete před sluncem schovat celou rodinu, budete muset pořídit masivnější kousek. S tím bude souviset také způsob ukotvení, se kterým by vám měl poradit prodejce. Vedle klasických slunečníků se středovou nohou poslouží k zastínění zejména slunečníky namontované na bočním nosném ramenu. Jejich výhodou je umístění nosné tyče mimo osu slunečníku a možnost upevnit je i na zeď. Díky tomu se výrazně ušetří místo pod slunečníkem a pohyb pod ním není ničím omezen. Boční slunečník nabízí téměř neomezené možnosti nastavení – je možné ho naklápět vertikálně i horizontálně nebo lze otáčet střechou slunečníku kolem jeho osy. Při výběru slunečníku se soustřeďte především na jeho bytelnou konstrukci a kvalitní a nepromokavý potah, který je dobře napnutý a nemačká se. Čím vyšší stupeň UV ochrany má, tím lépe. U nekvalitní látky hrozí, že paprsky propustí, a vy se tak můžete spálit i ve stínu.

Stínicí plachta

Před sluncem na zahradě, terase i balkonu vás ochrání i sítnicí plachty, které mohou zastínit plochu až 60 m2. Hodí se k moderní architektuře i do klasických zahrad, navíc se snadno instalují. Stínicí systém je přitom složený z textilní plachty, která je upevněna na volně stojící sloupky či kotvy uchycené do fasády domu. Jejich dražší varianty jsou dodávány buď s manuálním ovládáním, nebo s motorem na dálkové ovládání. Sloupky i fasádní kotvy mají zabudovaný posuvný mechanismus, díky němuž je možné plachtu naklánět a polohovat podle toho, odkud svítí slunce. Látka plachty může mít různou gramáž a bývá zpravidla odolná proti UV záření a impregnovaná, takže vás ochrání i před slabým deštěm.

Pergoly

Řešením pro větší prostory jsou i pergoly. Moderní pergoly už nemusí být dřevěné, ale jejich střechu i bočnice může tvořit speciální tkanina, která odolá větru i dešti. Když je umístěná na posuvných panelech, můžete si zvolit, jestli bude pergola uzavřená, nebo otevřená. Oblibu si získávají také hliníkové lamely, se kterými se snadno manipuluje, a tak je můžete podle libosti otevírat a zavírat.

Markýzy

Už dlouhé roky jsou oblíbené klasické markýzy, které se hodí na zastřešení velké terasy, ale užijete je i na malém balkoně. Dostupné jsou buď jako výsuvné bez nosného profilu, nebo s ním, a kazetové či polokazetové. Vyrábějí se v různých tvarech a rozměrech a slouží nejen jako ochrana před sluncem, ale v případě nepromokavého materiálu i předdeštěm. Při nákupu markýzy máte na výběr z různých látek a vzorů. Vždy volte látky hydrofobní, stálobarevné, rozměrově stálé a odolné proti plísním. Ovládat markýzu můžete pomocí kliky, praktičtější je ale elektrický pohon na dálkové ovládání. Dopřát si můžete i markýzu s větrnou a sluneční automatikou.

Jakou markýzu tedy vybrat?

Samostatně stojící: výhodou je možnost využít ji kdekoli v zahradě. Kloubová ramena některých typů umožňují přitom zastínit plochu až 46 m2.

Výsuvná: tento typ markýzy s kloubovými a teleskopickými rameny patří mezi nejznámější. Obvykle se instaluje na stěnu domu a její předpružená ramena tlačí na přední profil, který napíná látku. Stabilita a pevnost ramen umožňují vysunutí bez nutnosti dalších podpěr. V závislosti na modelu se markýza ovládá buď ručně pomocí kliky, nebo motorem, který lze doplnit povětrnostními čidly.

Polokazetová: markýza je vybavena integrovanou ochrannou stříškou, která v zatažené poloze chrání potah před nepříznivými vlivy venkovního prostředí.

Kazetová: tato markýza má navíc kastlík, který v zatažené poloze chrání jak potah, tak ostatní díly konstrukce proti vlivům prostředí, jako jsou déšť, sníh a nečistoty, a prodlužuje tak životnost markýzy.

Stínicí pavilon

Možností, jak snadno na zahradě dosáhnout stínu, je i přenosný altán označovaný nověji jako pavilon. Setkat se můžete s mnoha různými konstrukcemi pavilonu o různých půdorysech. Nejjednodušší spočívá v kovové konstrukci postavené přímo na trávník, přes ni se natáhne a připevní potah z polyesteru nebo voděodolného polyetylénu. Boční strany může mít pavilon podle potřeby stažené, shrnuté nebo srolované. Jeho výhodou je jednoduchost a skladnost. Podle rozměrů je možné pavilon složit do půl hodiny. Složitější pavilony mají ve střeše větrací otvor, který brání kumulaci tepla, a jejich nohy mohou být přišroubovány k podkladu napevno. Polyester může být impregnovaný a pavilon často obsahuje i moskytiéru. Při nákupu vybírejte pevné a stabilní konstrukce s upínacími prvky. Ty hrají důležitou roli při poryvech větru.