Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

70 let od Korejské války připomínají unikátní fotky. USA pošlou pozůstatky 147 vojáků

Autor: mj - 
23. června 2020
14:45

Před sedmdesáti lety vypukla Korejská válka, která trvala víc než tři roky a vyžádala si přes tři miliony životů. Teď USA pošlou do Jižní Koreje pozůstatky desítek vojáků, kteří padli v boji.

Akce je plánovaná na úterý 23. června. Spojené státy po letech forenzního výzkumu pošlou do Jižní Koreje pozůstatky zatím největšího počtu padlých vojáků. Jde o neidentifikovaná těla, která v minulosti Pentagonu předala Severní Korea, jak uvádí Politico.

147 vojáků se vrátí do Koreje

Repatriační ceremonie se uskuteční na Havaji, odkud americké úřady vypraví 147 těl vojáků, kteří padli v čase války, tedy mezi lety 1950 a 1953. Díky analýze DNA je v současnosti možné identifikovat některé pozůstatky.

„Jde o významný moment historického významu v rámci vztahů mezi vládami USA a Korejské republiky,“ řekl o připravované akci kontraadmirál Darius Banaji. „A náhodou to připadlo na den, kdy si připomínáme chvíle, kdy naše dva národy bojovaly bok po boku,“ dodal Banaji.

Pozůstatky vojáků pocházejí z krabic, které Spojeným státům doručila Severní Korea. Stalo se tak poměrně nedávno, v roce 2018. Do identifikace se pak pustili vědci z jihokorejských laboratoří, které spravuje tamní ministerstvo obrany.

„V některých případech se Jihokorejcům podařilo dosáhnout obdivuhodné shody DNA,“ uvedl vedoucí laboratoře John Byrd. Zatím bylo mezi pozůstatky identifikováno i 62 Američanů a vedoucí dodává: „Jsme si jistí, že jich bude ještě víc.“

Identifikace trvá i desetiletí

Američané pracují na identifikaci obětí i z jiných ozbrojených konfliktů, včetně Vietnamu i druhé světové války. Ale největší výzvou je právě Korejská válka, kde musejí čelit i politickým překážkám. Tisíce vojáků, kteří bojovali pod vedením OSN, totiž padly na území Severní Koreje, jejíž komunistický režim je před okolním světem uzavřený a nedovoluje tak další pátraní a výzkum DNA.

„Mnoho z nich se dostalo do zajetí a byli odvedeni až do Severní Koreje,“ říká Jennie Jinová, forenzní antropoložka, která vede projekt identifikace pozůstatků z korejského konfliktu. „Takže pro mě je tohle ta skutečná výzva, protože zatím nemáme moc dobré výsledky. A naše zdroje jsou značně limitované,“ dodává vědkyně.

Americké týmy byly v Severní Koreji naposledy v roce 2005 a mají zájem vrátit se tam, ale komunistické úřady jim to zatím neumožnily: „Do Severní Koreje jsme už poslali žádost,“ říká Banaji. „Ale pokud se nezmění politická situace, nepočítáme s tím, i když je náš tým připraven.“

Vyostřená situace na hranici

Korejská válka začala před 70 lety, 25. června 1950 a trvala více než tři roky. Dohoda o příměří byla podepsána 27. července 1953. Proti sobě bojovaly Severní a Jižní Korea. Sever byl neformálně podporován Sovětským svazem a Čínou, zatímco Jih podporovalo OSN. Konflikt nastal jako důsledek rozdělení poloostrova po druhé světové válce do sfér vlivu SSSR a USA.

Po skončení války se na severu poloostrova zformovala Korejská lidově demokratická republika pod vedením Kim Ir-sena a na jihu demokratická Jižní Korea. Hranice mezi dvěma zeměmi se táhne kolem 38. rovnoběžky, kde se vytvořilo demilitarizované pásmo, které se v poslední době stává svědkem dalších eskalací. V polovině června KLDR vyhodila do vzduchu budovu styčného úřadu, která se nacházela právě v této zóně.

Zobrazit celou diskusi