K nebeskému divadlu nazvanému pražské mystérium dochází vždy v první letní den, který je nejdelší v roce. Sledovat ho lze z Karlova mostu. Letos však mystikům a fotografům počasí příliš nepřálo. Mystérium obvykle přitáhne davy, ale tento rok byla obloha zatažená a na most přišla pouhá třicítka skalních nadšenců. Ti však byli nakonec odměněni.

„Slunce bylo dlouho schované za mraky a vypadalo to, že nic nebude,“ říká fotograf Blesku David Malík, který chtěl magický okamžik zachytit. Těsně nad věžemi chrámu se ale oblačnost roztrhala a slunce se přece jen objevilo. „Celý obzor se najednou úplně rozsvítil,“ popisuje fotograf.

Světlo pro svaté

Slunce prošlo na své pouti lucernou velké věže nad hrobem svatého Václava, pak menší gotickou vížkou na hrobem svatého Vojtěcha a zapadlo do míst, kde jsou uloženy ostatky svatého Víta a českých králů. Letní slunovrat připadl letos na 20. červen, ale až 17 minut před půlnocí. Slunovratový západ slunce byl tedy až o den později.

Nápad Karla IV.?

Podle pověsti šlo o záměr Karla IV., který nechal chrám úmyslně projektovat tak, aby v nejdelší den roku slunce zapadalo nad hroby světců, králů a jednou i nad jeho. Žádné důkazy o tom však neexistují. Katedrála byla navíc definitivně dostavěna až v roce 1929 a původní návrh se pochopitelně mnohokrát změnil.

 

Fotogalerie
26 fotografií