Vysoký, tajemný, s hlubokým hlasem, z něhož se ženám podlamovala kolena. Takový byl herec Eduard Cupák, jenž však v soukromí dával přednost mužům.

Eduard přišel už v dětství o tatínka, jehož spolu s jeho babičkou popravili nacisté. Zůstal tak pouze s maminkou, která v něm probudila touhu po kultuře a lásku k divadlu, a tak po základní škole nastoupil na brněnskou konzervatoř. Během studia se začal úspěšně prosazovat ve Státním divadle v Brně, studia však kvůli své homosexuální orientaci nedokončil.

Nijak se jí totiž netajil a mnohým jeho spolužákům i kantorům to vadilo natolik, že byl pouhé dva týdny před absolvováním školy vyloučen. Stranická organizace ustanovila kárnou komisi, která rozhodla, že mu budou odepřena absolutoria a že nemá nárok na jakékoliv další angažmá. Rovněž ho čekal nepříjemný výslech u Státní bezpečnosti kvůli jeho „nedovoleným stykům“. Z Brna se tedy talentovaný mladík přesunul do Prahy, kde započal svou hvězdnou kariéru.

VIDEO: Gay roku 2015 Jiří Korytář

Video
Video se připravuje ...

Gay roku 2015 Jiří Korytář David Turek, Jan Jedlička

Tu mu pomohl zažehnout především režisér Václav Krška (†69), mimochodem také gay. Jeho filmy Měsíc nad řekou, kde Cupák ztvárnil Vilíka Roškota, a Stříbrný vítr, kde představoval Jana Ratkina, z něj udělaly idol. Role romantických, citově rozervaných hrdinů, jako kdyby pro něj byly stvořeny. Někteří jeho herečtí kolegové však tuto protekci nedokázali překousnout a údajně mu posměšně přezdívali „paní Kršková“. Oč větší překvapení pro ně muselo být, když zářil i v jiných filmech a seriálech, kde mu už jeho mentor za zády nestál!

Jeho životním partnerem se stal o čtyři roky mladší dělník ČKD Václav Květ (†83), s nímž Cupák žil ve spokojeném svazku až do své smrti. Žili sice v Praze na Malé Straně, ale společně také koupili a rekonstruovali mlýn v Brtnici u Velkých Popovic. „Eda by tam nechal duši. Pořád něco stavěl, boural a vylepšoval,“ vzpomínal Květ před lety pro Blesk. Na luxusní stavení, vyšperkované k dokonalosti, si ale dělali zálusk také zloději. A často. Vykradli je třeba dvakrát za čtvrt roku. „Pro Edu to byla rána, třeba i plakal,“ popsal někdejší Cupákův partner.

VIDEO: Homosexuální synovec Ester Janečkové, jenž kvůli své orientaci spáchal sebevraždu: Na rakvi měl duhovou vlajku

Video
Video se připravuje ...

Homosexuální synovec Ester Janečkové: Na rakvi měl duhovou vlajku. David Turek, Petr Soukup

Nakonec se však chalupu, kde trávili každé léto, rozhodli raději prodat. Také z důvodu, že Cupák měl v té době už velké zdravotní problémy: jeho celoživotní zlozvyk, holdování nikotinu, se mu stal osudným. Vážné plicní problémy vyústily v rozedmu plic. Nepomohla ani tracheostomie a nakonec ho držely při životě jenom umělé plíce. „Poslední rok života strávil po nemocnicích. Na konci byl tři měsíce jen na přístrojích, doktor mi řekl, ať počítám s tím, že se mi nevrátí,“ popsal smutné poslední okamžiky Květ. Svého partnera přežil o třiadvacet let a na věčnost ho následoval v roce 2019.

„Mnozí lidé se v něm mýlili. Střežil si své soukromí. Společnost v té době, kdy jsme se seznámili, ještě nebyla zralá přijmout jeho orientaci. Na nicnetušící dámy působil kouzlem své osobnosti jako magnet. Ač se o to nesnažil, mnohé ho milovaly. Eda měl v sobě tajemství. A to je hodně svůdné afrodisiakum...,“ prohlásila o charismatickém herci pro iDnes Kristina Novotná (68), dcera jeho velké přítelkyně Ireny Kačírkové (†60). A ono charisma je dodnes patrné v každém snímku, v jakém se kdy objevil: ať už šlo o vychytralého šmelináře v pohádce Labakan, proradného majora Steinera v komedii Pane, vy jste vdova!, či o Rozum v pohádce Nesmrtelná teta.

Fotogalerie
29 fotografií