Projekt začal v roce 2012 bezproblémově. „Až do roku 2015 nám EPK řádně platila. Najednou v únoru začala dlužit a každý měsíc dluh narůstal. Snažili jsme se s EPK uzavřít splátkový kalendář, na druhé straně ale scházela vůle dluh uhradit. Narostl na desítky milionů korun,“ uvedl bývalý jednatel energetické společnosti Jan P. (37).

Projekt zaštítil Bělobrádek

Energetici přesto nepřestali obcím a školám energii dodávat. „Ohrozilo nás to existenčně. Neměli jsme ale to srdce odpojit obce a školy od energií, šlo o veřejný zájem. Do insolvenčního řízení jsme přihlásili škodu 72 milionů korun. Společnost ale mezitím majetek převedla jinam,“ upozornil Jan P.

EPK dali punc věrohodnosti politici z řad KDU-ČSL, záštitu nad ním převzal tehdejší místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (43, KDU-ČSL). Jak bývalý jednatel energetické společnosti Jan P. vypověděl, byl to jeden z hlavních důvodů, proč s EPK vůbec smlouvu uzavřeli.


Obžalovaný David D. si připravil sérii dotazů, kterými se snažil svědka Jana P. vykolejit. Následně žádal soud: „Byl bych rád, kdyby soud vůbec nepřihlížel k výpovědi tohoto svědka.“ Tomu soud nevyhověl a další líčení odročil na srpen.