Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dovolenkový ráj Čechů vyhlíží turisty. Egypt otevře restaurace a zkrátí zákaz vycházení

Autor: ČTK, sova - 
23. června 2020
18:02

Egypt v sobotu po třech měsících částečně otevře kavárny, restaurace či svatostánky a dále zkrátí zákaz nočního vycházení, oznámil v úterý premiér Mustafá Madbúlí. K uvolňování koronavirových restrikcí přistupuje egyptská vláda i přesto, že v uplynulých týdnech přibývá případů nákazy, píše agentura Reuters. Egypt se pro zahraniční turisty otevře od 1. července, kdy obnoví plánované mezinárodní lety a turistům otevře koronavirem nejméně zasažené resorty.

Restaurace a kavárny budou od víkendu moci zaplnit kapacitu na 25 procent a provoz zařízení vláda umožní do deseti večer. Mešity a kostely budou otevřeny pro každodenní modlitby, zavřené však zůstanou pro více navštěvované bohoslužby v pátek a o víkendu.

Zákaz vycházení zavedený 25. března se během uplynulých týdnů postupně zkracoval. Původně platil mezi osmou večer až pátou ráno, od soboty nesmějí Egypťané vycházet už pouze mezi půlnocí a čtvrtou ranní, kdy také nebude v provozu veřejná doprava.

Můžeme zpřísnit opatření, varuje premiér

Se čtvrtinovou kapacitou mohou v sobotu otevřít také kina a divadla, uzavřeny ale zůstanou pláže a parky. Opatření se mohou znovu zpřísnit, pokud lidé nebudou vládní nařízení dodržovat, upozornil Madbúlí.

Dezinfekce hotelu Albatros White Beach v Hurghadě Dezinfekce hotelu Albatros White Beach v Hurghadě | Reuters

Egypt v posledních týdnech eviduje vysoké denní přírůstky infikovaných; od konce května je to více než 1000 případů denně. Celkem se v zemi s 98 miliony obyvatel od propuknutí nákazy koronavirus prokázal u 56 809 lidí, z čehož jich na komplikace související s covidem-19 zemřelo 2278.

Podobně jako v jiných zemích se předpokládá, že mnoho případů oficiální statistiky nezachytí. Egyptský ministr vyššího vzdělání 1. června citoval studii, podle které je počet případů v Egyptě až pětkrát vyšší, než uvádějí oficiální data.

Citronel ( 23. června 2020 19:33 )

Čechům je jedno, že tam roste počet nakažených a lékařská péče nestojí za nic.Když tam hrozil útok zbraní a šlo o život a zájezdy byly se slevou, tak bylo plné letadlo, když se jich reportérka ptala, jestli nejsou "***", tak si to omluvili tím, že jsou dobrodružné povahy.Jestli dají slevu, tak budou muset Čechy odmítat. Čech je ochoten za slevu položit i život.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa