Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babišův „kádrovák“ se udržel v křesle. Noví radní ČT na „grilování“ nedorazili

Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
23. června 2020
21:38

Poslanec Stanislav Berkovec (ANO) se udržel v křesle šéfa sněmovního volebního výboru. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura chtěl, aby členové dali najevo, zda Berkovcovi ještě důvěřují a ukázalo se, že ano. Na debatě s odborníky to po jednání řekl poslanec Tomáš Martínek (Piráti). Berkovec čelil kritice za to, že poslancům ANO rozeslal e-mail, kde hodnotil kandidáty do Rady České televize (ČT). Psal v něm, jaký kdo má postoj k hnutí ANO. Kvůli kritice opozice ve Sněmovně Berkovec slíbil, že odstoupí. Svou funkci poté nabídl k dispozici na jednání poslaneckého klubu ANO, ti svého člena podpořili.

Podle Berkovce přednesl na předchozí schůzi volebního výboru šéf poslanců ODS Stanjura návrh na odvolání předsedy. Vzhledem k tomu, že jednací řád takové hlasování neumožňuje, návrh se dostal dnes na program jako bod označený „volba nového předsedy“. Opoziční poslanci podle Melkové při projednávání projevili ochotu bod stáhnout, pokud by Berkovec měl nadále důvěru výboru. V hlasování ji dostal, takže nový předseda se už nevolil. „Devět z patnácti bylo pro,“ řekl s politováním pirátský poslanec Tomáš Martínek.

Berkovec v e-mailu, který unikl do médií, u jednotlivých kandidátů do Rady ČT například analyzoval, zda jejich případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Opozice to odsoudila a vyzývala kvůli tomu Berkovce k rezignaci na funkci předsedy výboru. Berkovec odmítl kritiku, že se dopustil něčeho nesprávného nebo neetického. Trvá na tom, že sdělil svým kolegům, kteří ho o to požádali, svůj soukromý názor na jednotlivé kandidáty.

Sněmovna poté zvolila do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý. Rada ČT je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Radní na „grilování“ nedorazili

Radní mají kontrolovat Českou televizi a jejího šéfa Petra Dvořáka, jestli správně hospodaří s penězi koncesionářů. Pod drobnohledem jsou ale i oni sami. Zejména nováčci, které do Rady ČT nedávno vybrali poslanci, budili velké vášně. Radní Hanu Lipovskou kritizoval třeba předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

V úterý si s radními chtěli promluvit mediální odborníci na diskuzi Českého filmového a televizního svazu FITES. Všetečné otázky na jejich roli v televizní radě chtěli klást senátor David Smoljak, ex-člen Rady ČT Vlastimil Venclík, politik Ivan Gabal, ex-předseda Rady ČT Jan Bednář, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov, advokátka platformy Svobodu médiím Hana Kordová Marvanová a mediální teoretik Jan Jirák.

Na odborné „grilování“ však nikdo z radních osobně nepřišel. Někteří bez reakce, omluvil se třeba radní Pavel Kysilka, místopředseda Rady ČT Jaroslav Dědič nebo Jiří Kratochvíl. Přímo odmítl účast nový radní Lubomír Xaver Veselý. Radní Zdeněk Šarapatka účast sice přislíbil, na poslední chvíli se však omluvil.

Na debatě zazněly obavy o to, že radní budou chtít ovlivňovat vysílání a nahrávat spřáteleným politikům. Jiní se zase obávají, že by radní chtěli, aby z televize odešli redaktoři a moderátoři, kteří jsou k politikům v pořadech České televize kritičtí.

To ale radním ČT neumožňuje zákon. Do obsahu přímo zasahovat nemůžou, mohou ho pouze komentovat. Jejich role je zejména v kontrole hospodaření s penězi. V jejich pravomocích je také jmenovat a odvolávat generálního ředitele. Ve středu je čeká hlasování o jeho odměnách za rok 2019.

Nic lepšího tu není, říká bývalý radní ČT

Těm, kteří sedí v křeslech rady ČT už několik let je vyčítáno, že byli s vedením ČT až moc „na jedné lodi“ a nekontrolovali pořádně. K tomu se v diskuzi vyjádřil bývalý člen Rady ČT Vlastimil Venclík. „Já jsem taky byl loajální, protože nic lepšího tu není,“ vysvětlil, proč po ČT lidově řečeno víc „nešlapal“.

„Je to otázka demokracie v této zemi,“ komentoval potřebnou nezávislost vysílání České televize na politické situaci z zemi.

Venclík kritizoval také to, že se do Rady hlásili kromě odborníků i sportovci nebo třeba hasiči. „Asi nejde o to, aby uhasil požár v televizi,“ komentoval ironicky Venclík. Narážel tak třeba na profesi radního Jiřího Šlégra. Ten je slavným českým hokejistou.

Odborníci také kritizovali, že třeba Hana Lipovská se vyjádřila, že nesleduje televizi. Diskutující Aleš Svačina se také opřel do politiků, kteří podle něj volili takové radní, kteří jim pomohou ovládnout Českou televizi. „Je nehorázné, když Tomio Okamura okomentuje zvolení radních, že to je tři nula,“ kritizoval radost předsedy SPD z toho, že do rady byli zvolení hlasití kritici České televize, kteří byli jeho favority kvůli stejnému politickému smýšlení.

Odborníci také v návaznosti na kauzu Berkovce kritizovali, že radní vybírá jenom Poslanecká sněmovna. Poslanec Tomáš Martínek (Piráti), který ve volebním výboru sám sedí, dokonce řekl, že by nechal část volby radních na Senátu, aby poslanci neměli na výběr radních tak velký vliv. Martínek také prozradil svůj nápad zapojit do výběru radních i prezidenta. Zmínil přitom, že jeho vztah k současné hlavě státu prezidentovi Miloši Zemanovi není ideální.

Mediální zákony by ale neměnil. „Bál bych se otevřít jakýkoli mediální zákon, protože ten přílepek, jaký by se tam mohl objevit...“ naznačil Martínek, že by se v zákoně mohly objevit pasáže ohrožující svobodu médiím. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa