Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Extrémní zemětřesení zabíjelo, tsunami může přijít každou chvíli. Mexiko hlásí dva mrtvé

Autor: ČTK - 
23. června 2020
22:40

Jižní část Mexika v úterý zasáhlo zemětřesení, které mělo podle americké geologické služby USGS sílu 7,7 stupně a jehož epicentrum se nacházelo v hornatém státu Oaxaca ležícím na pobřeží Tichého oceánu. Agentura DPA s odvoláním na šéfa úřadu civilní ochrany Davida Leóna uvedla, že po zemětřesení jsou zatím dva mrtví a pět zraněných. Ze zasažené oblasti jsou hlášeny jen menší škody například na domech. Pro tichomořské pobřeží Mexika, Střední a Jižní Ameriky platí varování před tsunami.

Epicentrum se nacházelo nedaleko přímořského letoviska Huatulco. Ve městě Oaxaca de Juárez, metropoli zasaženého státu, byly přerušeny dodávky elektřiny. Jinde si zase lidé podle agentury Reuters stěžovali, že nešlo chodit po ulicích, protože jejich povrch se zohýbal.

Lidé až v Mexiko City natočili, jak se jim chodník hýbal pod nohama. Další záběry ukazují poničené obchody a budovy.

Všichni musí pryč z pobřeží

V hlavním městě Mexiku, vzdáleném asi 750 kilometrů od epicentra, se podle agentury Reuters třásly domy a tisíce lidí vybíhaly z domů do ulic, podle úřadů bylo asi 30 budov lehce poškozeno. Úřad civilní ochrany vyzval obyvatele pobřežních oblastí, aby se od oceánu vzdálili, protože hladina moře se oproti normální úrovni může zvýšit.

Mexická ropná společnost Pemex odstavila rafinérii u města Salina Cruz, která je největší v zemi. Po zemětřesení v ní vypukl malý požár, který se ale brzy podařilo uhasit. Na sociálních sítích se mezitím objevilo třeba video ukazující "vlnící se" sloupy elektrického vedení.

Otřesy pociťovali lidé také v Guatemale, Hondurasu a v Salvadoru.

Mexiko je jednou ze zemí, které jsou velmi náchylné k zemětřesením. Celé západní pobřeží obou Amerik se nachází na takzvaném Ohnivém kruhu, zvaném též Pacifický lem, který je pověstný bohatou seismickou a vulkanickou činností. Metropole Mexiko navíc leží na místě bývalého údolního jezera, kde tlaky na pohyb půdy působí silněji.

Při zemětřesení v roce 1985 tam v důsledku zemětřesení přišlo o život více než 10.000 lidí. V roce 2017 Mexiko zasáhla dvě silná zemětřesení během dvou týdnů, při němž zemřely stovky lidí, zřítilo se mnoho budov a poničena byla infrastruktura.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi