Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Prověrka „špíny“ u partnera ještě před svatbou: Databázi násilníků spustili v Číně

Autor: mj - 
24. června 2020
14:30

V čínském městě I-wu se rozhodli spustit pilotní program, který obyvatelům zpřístupní možnost ověřit si, jestli jejich partner náhodou nemá záznam o domácím násilí. Tuto možnost mají mít ještě předtím, než přistoupí k sňatku.

Jak píše britský Guardian, opatření přichází po tom, co byl během pandemie koronaviru zaznamenán nárůst počtu nahlášených případů domácího násilí.

Násilníci se neskryjí

Město I-wu se nachází na východě země v prefektuře Ťin-chua v provincii Če-ťiang a žije zde přes tři miliony obyvatel. Jde o významné obchodní centrum regionu.

Dle informací zveřejněných na webových stránkách městského úřadu plánuje město systém představit už 1. července. Bude fungovat jako databáze, ve které je možné vyhledávat mezi pachateli domácího násilí z celé země. Do seznamu budou zahrnuti nejenom ti, kteří byli za násilí odsouzeni, ale i lidé, proti kterým byl vydán soudní zákaz přiblížení.

Databáze bude obsahovat záznamy od roku 2017. „V mnoha případech se manželé dozvědí o násilnické minulosti partnera až po svatbě. Tím, že spustíme tuto databázi, dáme manželům šanci zjistit to předem, a tak se budou moci rozhodnout, jestli chtějí přistoupit ke sňatku,“ říká Čou Tan-jingová, místopředsedkyně Ženské federace v I-wu. Tato organizace se zapojila do iniciativy, která projekt spustila.

Databáze je první svého druhu v Číně. Úřady ubezpečují veřejnost, že zvážily i bezpečnostní rizika a systém bude bezpečný. Ti, kteří budou mít zájem systém využit, budou muset poskytnout doklad totožnosti jak svůj, tak i druhé osoby, kterou si chtějí vzít. Kromě toho budou muset předložit i žádost o uzavření manželství a podepsat i dohodu o zachování mlčenlivosti.

Maximálně dvakrát za rok

Dle úřadu by pak osobám, které informace z databáze použijí na jakékoli jiné účely kromě rozhodnutí o uzavření manželství, hrozil právní postih. Uživatelé mohou služby nového systému využít jenom dvakrát ročně a mohou se podívat na záznamy nejvíce dvou osob.

Opatření přichází po značném nárůstu případů domácího násilí během epidemie koronaviru. V posledních měsících byla v platnosti řada omezení a mnozí strávili dlouhou dobu v domácí karanténě.

I tak ale odborníci předpokládají, že velká část případů může zůstat nepovšimnuta, protože oběti se bojí jít na policii, případně policisté nemají zájem hlášení evidovat. Čína schválila první zákony v oblasti domácího násilí v roce 2016. Nově schválený občanský zákoník ale od párů požaduje povinnou 30denní lhůtu na to, aby si „promysleli“ odluku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi