Vyrazit do Chorvatska jsme letos neplánovali, ale když jsme viděli fotky z liduprázdných Plitviček, rozhodli jsme se pro hurá akci. Vyrazíme za týden s jasným cílem - poprvé v životě vidět Plitvická jezera. A teď navíc i bez turistů. 

Turistická sezóna se blíží!

Protože se ale blíží sezóna, a se sezónou i nájezdy turistů, nebyl čas váhat. Buď se nám za týden povede odjet, nebo nepojedeme nikam. Prošli jsme si aktuální informace k cestě do Chorvatska, zařídili se a našli jsme si ubytování 3 km od národního parku. Původní plán byl prodloužený víkend s jediným zážitkem, který jsme si nakonec rozhodli prodloužit ještě na týdenní pobyt u moře.

Cestu jsme si naplánovali na nedělní ráno s tím, že do cílové destinace Jezerce přijedeme v podvečer. Proto pokud neradi jezdíte na noc a chcete se vyhnout například pondělnímu provozu, zvolte to samé. I proto, že lidé často vyráží právě na noc. Cestou nás potrápily lijáky, které nás z Čech provázely až na kraj samotného Chorvatska. 

Cesta z Česka byla plynulá

Nicméně cesta byla plynulá, provoz bez sebemenších problémů. Z Prahy jsme jeli přes České Budějovice a pokračovali směrem na Linz - Graz - Maribor - Záhřeb. Co se rakouské a slovinské známky týče, obě jsme kupovali před česko - rakouskými hranicemi na čerpací stanici. Měli jich dostatek. Rakouská 10denní známka vyšla na 249 korun, slovinská měsíční na 795 korun.

Pokud tedy vyrazíte na 7denní pobyt do Chorvatska, mějte na paměti, že slovinskou známku musíte koupit měsíční. Mají i 7denní, ale pobyt neděle - neděle je 8 dní, tudíž byste na cestu zpátky museli kupovat známku novou. Pro info - týdenní stojí 15 euro, měsíční 30 euro. Dobrým tipem je pak ještě mýtná krabička do Chorvatska, díky které ušetříte na mýtném a projíždíte bez zdržení - info tady.

Formulář si vyplňte předem online!

Za celou cestu z Česka přes Rakousko a Slovinsko jsme neměli sebemenší problém a nestáli jsme v žádné, ani malé, zácpě. Menší zdržení přišlo až na chorvatských hranicích, a to z jediného důvodu - turisté by měli předem vyplnit online formulář s informacemi o pobytu - kam jedete, jak dlouho cca v zemi budete, a tak dále.

My jsme ho vyplněný měli, ale většina aut před námi ne, tím pádem ho vyplňovali ručně na místě kontroly, a zdrželi tak ostatní auta. Nás nechali projet během necelé minuty a popřáli nám šťastnou cestu a příjemný pobyt. Hned poté nám přišla sms s tím, že se máme řídit nařízeními země, která jsme obdrželi v letáku na hranicích - my osobně jsme ale žádný leták nedostali, proto je potřeba se předem podívat, co smíte, a co ne.

Cíl: Návštěva národního parku

Prvním a hlavním cílem naší cesty byla Plitvická jezera. Přijeli jsme v neděli večer a návštěvu národního parku jsme měli v plánu na pondělní dopoledne. Protože nás cestou brzdil silný déšť a na hranicích kontrola, nabrali jsme menší zpoždění a nestíhali check-in v určené době. Proto jsme se spojili s majitelem, omluvili se, že dorazíme později a proč, a majitel nám vyšel vstříc.

Počkal na nás, ubytoval nás o hodinu později, než jsme měli přijet, a doporučil i výbornou restauraci v blízkém okolí. Naše ubytování vyšlo na 868 korun za noc pro dvě osoby v příjemném apartmánu bez snídaně, pouhé 3 km od Plitvických jezer ve městě Jezerce. Jak jsem zmínila, majitel byl moc milý a ochotný.

Výlet na Plitvičky

Na Plitvická jezera jsme přijeli v pondělí po 10. hodině ráno. Parkoviště, a že jich je u národního parku poměrně dost, byla téměř prázdná. My jsme parkovali na hlavním, a místa bylo spousta. Parkovné vyjde na 10 kuna na hodinu. Samotný vstup nás vyšel na 200 kn/osobu, což se může v následujícím měsíci lišit. Vše si předem ověříte na jejich webu.

Otevřeno mají (zatím) od 8 do 18 hodin a návštěva rozhodně pár hodin zabere. K zakoupeným vstupenkám na místě dostanete i plánek parku, díky kterému si můžete sami vybrat, jak velký okruh zvolíte. Vybrali jsme si zlatou střední cestu -  osmikilometrový okruh, který podle informací ujdete za minimálně 4 hodiny. Jelikož jsou teď Plitvičky téměř prázdné, ušli jsme ho za 3 hodiny a v nohách jsme nakonec měli kilometrů 9.

Výhody návštěvy

Výhody návštěvy - nikde se na vás netlačí davy fotkychtivých turistů, vše si v klidu prohlédnete, můžete zdarma využít i přívoz, který vás převeze na druhou stranu jezera, nebo třeba autobus, který vás vezme zpátky ke vstupu. Kapacita naší lodi byla sice plná, ale po nás v přístavu zbyla asi jedna rodina, a když jsme na jezeře míjeli další dva přívozy, viděli jsme, že každý z nich vezl dva, tři lidi.

Hlavní výhodou ale je, že tam téměř nikdo nebyl. Další výhodou a rozhodně dobrým tipem je zvolit si část trasy kolem jezera mimo tu nejfrekventovanější, z jiného okruhu. Ačkoliv lidí nebylo tolik, na úzkých cestičkách podél jezera jdete za sebou jako kachničky a nemáte pořádně kam uhnout, když jde někdo proti vám. My jsme šli lesem nad jezerem, sami, a viděli tak Plitvičky zase z jiné perspektivy. A závěrem žádná čekačka na jídlo, žádné fronty na toalety.

Nevýhody návštěvy

Nevýhody - právě proto, že jsou zatím Plitvičky "prázdné", nemají v bistrech v areálu kompletní nabídku občerstvení - pokud tedy vyrazíte, svačinu s sebou. Ušetříte spoustu peněz a nebudete muset dělat kompromisy ve výběru, protože se stane, že to, na co máte chuť, zatím ještě nedělají.

Park je čistý, krásný, tichý. Nikdo vás neruší, nikdo vám nedýchá na záda. Šance, že si uděláte hezkou fotku na krásném místě, je 100%. Co se rozestupů nebo roušek týče, v parku nebylo nařízeno ani jedno. Nevím, jak to bude, až začnou najíždět davy turistů, ale v tuto chvíli zatím nic. Svoboda.

Na Plitvičky se vyplatí vyrazit teď

Když na Plitvičky, tak teď. A určitě ve všední den dopoledne. Desátá ranní byla ideální, protože když jsme se za tři hodiny vrátili k autu, začínala se plnit i další přilehlá parkoviště.

Z Plitviček jsme se poté vydali na ostrov Krk do oblasti Baška. A ačkoliv jsme si mysleli, že tu budeme téměř sami, tak jsme se zmýlili. Není tu úplně plno, ale pláže se postupně zaplňují. Mimochodem, mýtné na ostrov Krk se aktuálně neplatí, takže za pobyt na ostrově také ušetříte.

Chorvaté jsou vždy vlídní

Z chování Chorvatů přímo tady nejde usoudit, že by byli vlídnější než předtím. Osobně jsem nikdy nezažila Chorvata, který by vlídný nebyl. Každopádně jsou rádi za každého člověka, který k nim dorazí. Obsazenost apartmánů je v tuto chvíli cca poloviční, sezóna teprve začne.

Restaurace zavírají ve 23:00 a poté je tu absolutní klid. Roušky jsou tu doporučené, ale nejsou povinné. Na nikom, snad kromě dvou turistů, jsme roušku neviděli.  Ani v obchodech. Ale pro jistotu je máme s sebou. Na co ale opravdu dbají a co je potřeba respektovat, jsou rozestupy ve frontách. A taky dezinfekce, kterou najdete skoro na každém kroku a před úplně každou restaurací.

Na turisty čekají s otevřenou náručí

Na místních je znát, že turisty pořád ještě netrpělivě vyhlížejí. Dnes se nám stalo, že se po pláži procházel kameraman s reportérem, pravděpodobně z místní televize, a spokojeně natáčeli pláže plné turistů. Suma sumárum, všichni jsou milí a těší se na každého z vás.

Fotogalerie
111 fotografií

Více o cestování do Chorvatska čtěte ZDE >>>