Barbora Kodetová, manželka slavného houslového virtuóza Pavla Šporcla (47), na zesnulého tatínka dojemně zavzpomínala na sociálních sítích. Sdílela rozmazaný, černobílý snímek z jednoho z jeho filmů a doplnila ho slovy „25. 6. to bude 15 let... a pořád chybíš, tati“. Kromě toho se rozhodla se svými fanoušky, příznivci a přáteli podělit i o záběr z krimifilmu Smrt talentovaného ševce, kde Jiří Kodet neopakovatelným způsobem ztvárnil kapitána Exnera, šarmantního záletníka a brilantního vyšetřovatele. „Tohle je nejvíc. Pelíšky ano, ale i tohle byl přesně můj táta!“

Není totiž tajemstvím, že postava vznětlivého despoty a válečného veterána Jindřicha Krause z populární hořké komedie Pelíšky jako kdyby mu byla psaná přímo na tělo, jelikož přesně takový prý býval. „Byl svůj, byl přísný, byl cholerik. Ale… měl velké srdce plné umělecké a lidské moudrosti. Život se s ním nemazlil, ani on se nemazlil s ním. Miloval svou rodinu! Miloval knihy, obrazy a hudbu,“ líčila svého tatínka vždy s láskou jeho dcera, která po něm podědila umělecký talent. Místo vzteklého důstojníka, jenž byl spíše karikaturou, ale vidí podobnost s jeho skutečnou osobností v neodolatelném Exnerovi.

VIDEO: Bára Kodetová, dcera Jiřího Kodeta: Táta má vlastní minci! 

Video
Video se připravuje ...

Bára Kodetová, dcera Jiřího Kodeta: Táta má vlastní minci! David Turek, Aleš Brunclík

Jiří Kodet se narodil 6. prosince 1937 herečce Jiřině Steimarové (†91) a sochaři Janu Kodetovi (†64). Po rozvodu rodičů se jeho matka provdala za automobilového závodníka Jaroslava Juhana (†89). S ním si Jiří velice rozuměl, nevlastní otec ho učil jezdit na kole a bruslit, ale když v roce 1951 emigroval, celé rodině to podstatně zkomplikovalo život. Maminku kvůli tomu vyhodili z Národního divadla a Jiří jako nejstarší ze tří dětí musel ve svých čtrnácti letech zastoupit roli otce v rodině. Kvůli útěku otčíma za hranice byl Kodet dokonce vyloučen z gymnázia, a proto musel nastoupit na jezdecké učiliště v Kladrubech.

Cítil však, že jeho největší talent je herectví, a na druhý pokus se dostal na DAMU. Po vysoké v roce 1963 si jej vyhlédl Jan Kačer (83), jenž sestavoval soubor pro Městské divadlo Petra Bezruče v Ostravě, čímž se rozjela jeho herecká kariéra. Zářil jak na divadelních prknech, tak i na televizních obrazovkách a stříbrném plátně. Poslední filmovou roli ztvárnil v dramatu Sentiment z roku 2003, kde si zahrál hlavní roli v životopisném příběhu režiséra Františka Vláčila (†74).

VIDEO: Šporcl a Kodetová: Na pohřbu Pilarové plakat nebudeme!

Video
Video se připravuje ...

Šporcl a Kodetová: Na pohřbu Pilarové plakat nebudeme! Hana Höschlová, Jan Jedlička

V posledních letech se však musel potýkat s celou řadou zdravotních problémů, jimž nakonec podlehl. Z našeho světa odešel ve své vlastní posteli ve vilce v Točné u Prahy, obklopen svými nejbližšími. „Seděla jsem u něj, povídali jsme si a pouštěla jsem mu jeho oblíbenou muziku. Berliozovu Fantastickou symfonii, Beethovena, Koncert tří tenorů Dominga, Pavarottiho a Carrerase. To jsou moje poslední vzpomínky na něho a zároveň i naše poslední rozloučení,“ líčila hercovy poslední okamžiky jeho manželka Soňa (75), která po jeho boku „vydržela“ dlouhých 36 let.

Fotogalerie
49 fotografií