Strašák jménem zánět dásní

Zánět dásní začíná docela nevinně. Každý den se nám v ústech hromadí bakterie a vzniká zubní plak. Ten se pak usazuje na tkáních obklopujících zuby i na zubech samotných. Pokud zubní plak pravidelně neodstraňujete, začne na zubech mineralizovat a měnit se na zubní kámen. Zubní plak, který se usazuje kolem zubů, zas začne dráždit dásně a způsobuje řadu onemocnění, včetně tak rozšířeného zánětu dásní.

Zánět dásní však může mít kromě hromadění plaku v ústech mnoho dalších příčin. Náchylnější jste například v případě, že často trpíte afty nebo si čistíte zuby příliš silně. Co dalšího může mít na svědomí váš zánět dásní:

  • kouření,
  • výživa a špatný životní styl,
  • dlouhodobý stres,
  • některá onemocnění,
  • léky,
  • dědičnost,
  • špatně zhotovené korunky nebo výplně.
  • Autor: Shutterstock

Příznaky zánětu dásní

Zánět dásní je nebezpečný především tím, že (alespoň ze začátku) vůbec nemusíte tušit, že ho máte. Především v raném stádiu nemusíte cítit bolest ani pozorovat žádné viditelné příznaky. Čím později si ale zánětu všimnete, tím vás pravděpodobně čeká delší a bolestivější léčebný proces. Také proto je tak důležité chodit na pravidelné prohlídky ke svému zubnímu lékaři, který vám pomůže zánět dásní včas odhalit a doporučit vhodnou léčbu.

Pokud zánět dásní včas neléčíte, dříve či později se u vás příznaky jistě projeví. Mezi ně patří zarudlé a nateklé dásně nebo jejich krvácení. Zuby také bývají citlivější, pocítit to můžete například při žvýkání, čištění zubů zubním kartáčkem a nití nebo při konzumaci příliš teplých či studených jídel a nápojů.

Kromě těchto nepříjemných projevů zánět dásní způsobuje zápach úst a může vést až k paradentóze, když bakterie začnou ničit vaziva, která drží zub v kosti. S úbytkem kosti kolem zubů se zuby začnou viklat, až nakonec vypadnou. Abyste se vám parandentóza i další nepříjemnosti obloukem vyhnuly, je dobré myslet na zdraví svých dásní už v rámci prevence.

Autor: Shutterstock

Jak léčit zánět dásní 

Mnoho problémů se zuby a dásněmi vychází ze špatné ústní hygieny. Pravidelné čištění zubů dvakrát denně je proto dobrým základem jak léčby onemocnění, tak i prevence. Čištění zubů by vám mělo zabrat alespoň 2 minuty a zapomínat byste neměli ani na mezizubní prostory. Samotnou kapitolou je pak technika čištění zubů. Příliš silným či agresivním čištěním si spíše uškodíte, vhodné jsou naopak pozvolné krouživé pohyby. Zdá se vám to jako příliš velká věda? Naštěstí na nej nemusíte být sami.

Zánět dásní hravě zažene elektrický kartáček

Ať už si nejste jisti správnou technikou nebo chcete mít jistotu, že si zuby čistíte správně a opravdu pořádně, sáhněte po elektrickém zubním kartáčku. Techniku čištění vyřeší za vás a zuby i dásně vyčistí mnohem efektivněji, takže se rychleji zbavíte i zánětu dásní a dalších neduhů. Při volbě konkrétního kartáčku vybírejte renomovanou značku, která při návrhu svých kartáčků spolupracuje se zubními lékaři. Takovou je například Oral-B.

Elektrický kartáček Oral-B odstraní až o 100 % více zubního plaku, než to zvládnete s klasickým manuálním kartáčkem. Oscilačně-rotačně-pulzní technologie kombinuje 3 různé pohyby, aby bylo čištění co nejúčinnější. Kulatá kartáčková hlava obklopí každý zub a vlákna kartáčku dosáhnou i do mezizubních prostor. Díky tomu elektrický kartáček zajišťuje nejen lepší čistotu a zdravější dásně, ale i bělejší zuby. S kartáčkovou hlavou 3D White, která pomáhá odstraňovat povrchové skvrny, dokonce poznáte rozdíl už od prvního dne používání.

Mnoho lidí na zuby při čištění příliš tlačí. Elektrické kartáčky jsou proto vybaveny senzorem tlaku, který vás na přílišnou sílu upozorní. U nejnovějších kartáčků najdete i umělou inteligenci a unikátní senzory pohybu, se kterými můžete v mobilní aplikaci sledovat zpětnou vazbu svého čištění zubů v reálném čase. Opřete se do své ústní hygieny s pomocí elektrického kartáčku a dejte zánětu dásní vale!