Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Jupiterově měsíci mohou být mimozemšťané: Podle vědců má jeho slaný oceán vše, co život potřebuje!

Autor: ran - 
27. června 2020
19:16

Jupiterův měsíc Europa je podle vědců  z NASA tím nejnadějnějším místem ve Sluneční soustavě, kde by se dal najít mimozemský život. NASA se brzy chystá k fascinujícímu dalekému světu vyslat sondu. „Mimozemšťané“ se možná skrývají pod zmrzlým povrchem ve slaném oceánu!    

Badatelé díky svým složitým přístrojům již v roce 2016 získali důkazy o tom, že zpod povrchu Europy čas od času tryská vodní pára. Kde se v takových dálavách vesmíru vzala voda? Vědci se domnívají, že se její velké množství postupně během dlouhé doby uvolnilo rozpadem hornin hluboko pod měsíční krustou.

K rozpadu minerálů obsahujících vodu dochází přičiněním vysokých tlaků a teplot. Ty by měly pod povrchem panovat díky tamním vlastním geologickým procesům nebo vlivem slapových sil vyvolaných gravitačním působením obrovského Jupitera. Mezi planetou a jeho měsícem je totiž značný hmotnostní nepoměr. Zatímco Europa je ještě o něco menší než náš Měsíc, její mateřská planeta je 318x hmotnější než Země!

V objemném slaném oceánu, který vědci pod povrchem měsíce tuší, se může vyskytovat život. Podle NASA obsahuje všechny „ingredience“ pro jeho výskyt. K nadějnému závěru jim dopomohla i počítačová simulace geochemických procesů v nitru měsíce, přičemž data do ní získali od sondy Galileo a z Hubbleova vesmírného teleskopu.

V budoucnu se chystá mise, jejímž cílem bude si Europu pěkně „osahat“. V plánu pro dalších deset let je tudíž i vyslání sondy, která bude provádět nejrůznější měření na Europě „osobně“. Podle současných informací by sice sonda neměla sestoupit fyzicky až na její povrch, ale zato ji velmi pečlivě zmapuje a bude se snažit zjistit co nejvíc o tamních podmínkách.

Také se ukázalo, že chemické složení tamního oceánu prošlo v průběhu dlouhého času určitými změnami. Vlastnosti jeho vody se prý postupně přiblížily vlastnostem té pozemské. NASA proto příležitost dále zkoumat schopnost Jupiterova měsíce hostit život rozhodně využije naplno. 

trintin ( 28. června 2020 11:06 )

Na Jupiterově měsíci mohou být mimozemšťané: ?? Z převážné záplavy sugestivních článků je zřejmé, že mimozemšťané jsou už dávno v redakci Blesku.

snehulak ( 28. června 2020 08:55 )

Určitě tam objeví nějakou Lochnesskou tasemnici, nebo Maxi prvoka. Pokud se ovšem sonda provrtá tak hluboko pod led.

krapotkin ( 28. června 2020 01:57 )

Nemusíš na ně čekat. Stačí se podívat na naši vládu - jeden ufon vedle druhýho.

Skrhola ( 27. června 2020 22:42 )

"uvnitř zeměkoule je ještě jedna, mnohem větší než ta vrchní" (Švejk)

nemocna ( 27. června 2020 21:40 )

Mimozemštané jsou už dávno na naší planetě a lítají tady denně různými talíři, všichni to moc dobře vědí, někteří byli uneseni a dělané na nich pokusy, jsme pro ně jako laboratorní myši, ale vlády lžou a tvrdí opak že neexistují přitom jsou ve spojeními s nimi, za vyspělejší techniku povolili unášet lidi na jejich výzkum, co jiného dělat než dohodou v klidu než se bránit? v žádném případě se nemáme jak proti nim bránit ani naší celou planetu proti příletu dalších mimozemštanů

Zobrazit celou diskusi