Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milionářem přes noc: Horník našel obrovské drahokamy za 81 milionů. Na oslavu zabil krávu

Aktualizováno -
25. června 2020
22:20
Autor: mj - 
25. června 2020
21:33

Horník z Tanzanie se stal přes noc milionářem, když se rozhodl prodat dva obrovské kusy tanzanitu. Jde o největší kusy drahokamu, které byly doposud v zemi nalezeny.

Horník jménem Saniniu Laizer (52) vydělal v přepočtu necelých 81 milionů korun, když tanzanskému ministerstvu drahých kamenů prodal dva kusy tanzanitu, které dohromady vážily patnáct kilogramů. „Dnes večer nás čeká velká oslava,“ řekl šťastný nálezce pro BBC.

Výjimečný kámen

Drahokam tanzanit je modré nebo fialové barvy, kterou mu dodává přítomnost vanadu. Nachází se pouze na velice malém území ve východoafrické Tanzanii, po které dostal i své pojmenování. Jméno mu dala světoznámá společnost Tiffany & Co., která ho zpopularizovala v roce 1968.

Jde o jeden z nejvzácnějších drahých kamenů na světě, podle odhadů některých geologů mohou být všechny jeho ložiska kompletně vytěženy v nejbližších dvaceti letech. Jeho cena se odvíjí od jasnosti barvy, čím modřejší, tím dražší.

Laizer vykopal kameny minulý týden, přičemž menší kámen vážil 5,8 kg a větší dokonce až 9,2 kg. Prodal je až ve středu na burze v severním regionu Manyara. Zatím největší vytěžený tanzanit vážil 3,3 kg.

Volal mu dokonce i prezident

Nálezci zavolal i prezident země John Magufuli, aby mu pogratuloval k výjimečnému objevu: „Přesně toto je výhoda těžby v malém a může to sloužit jako důkaz toho, že Tanzanie je bohatá země,“ řekl prezident. Magufuli se dostal k moci v roce 2015 a slíbil, že bude bojovat za obranu zájmů své země v těžařském sektoru. Zavázal se také zvýšit příjmy z dané oblasti průmyslu.

Laizer, který má čtyři manželky a přes 30 dětí, řekl, že na oslavu významného momentu zabije jednu ze svých krav. Plánuje také investovat do rozvoje oblasti, kde žije. „Chtěl bych tady postavit nákupní centrum a školu, ideálně blízko mého domu. Je tady hodně chudých lidí, kteří si nemohou dovolit posílat své děti do škol.“

Velkolepé plány

Vzdělání je podle čerstvého milionáře důležitá věc: „Já jsem do škol nechodil, ale mám rád, když se všechno řídí odborně. Proto chci, aby moje děti pak dokázaly vést svůj podnik také odborně.“ Dodal, že ani tak obrovská výhra jeho životní styl nezmění. Plánuje pokračovat v chování krav, kterých má kolem 2000.

Horník si nemyslí, že bude muset více dbát na svou bezpečnost, když najednou všichni vědí, že je z něj milionář: „Tady je dost bezpečno, to nebude žádný problém. Dokonce tady můžu chodit ven i v noci.“ Některým horníkům se daří získat vládní povolení na těžbu tanzanitu, ale nelegální těžba zatím pořád hraje prim, obzvláště v blízkosti dolů velkých společností.

V roce 2017 prezident Magufuli nařídil postavit 24kilometrovou zeď kolem naleziště tanzanitu, protože jde zatím o jediné místo, kde byl drahokam nalezen. O rok později byly zaznamenány vyšší příjmy z těžby. Tuto zásluhu vláda připsala právě nedávno vybudované zdi.

Zobrazit celou diskusi