Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pro vysvědčení s rouškou i bez. Školáky čeká volno, rodiče ale přijdou o ošetřovné

Aktualizováno -
26. června 2020
09:05
Autor: ČTK - 
26. června 2020
07:05

Mnohé základní i střední školy v pátek rozdály žákům vysvědčení. Školní rok sice oficiálně končí až v úterý 30. června, ale řada ředitelů vyhlásila na pondělí a úterý volno. Někteří se pro dřívější ukončení školního roku rozhodli kvůli letošní neobvyklé situaci, kdy se část pololetí vyučovalo na dálku. Tímto krokem ale také řada rodin ztratí nárok na ošetřovné. Kvůli šíření koronaviru se totiž 11. března zavřely školy a v květnu a červnu se jejich provoz obnovil jen v omezené míře. V běžném režimu by měly školy začít fungovat od září. Důležitá je ale i souvislost s ošetřovným, o které rodiče přijdou.

Děti si mohly vysvědčení vyzvednout společně s celou svou třídou, i když kvůli opatřením proti koronaviru směly být v uplynulých týdnech ve školách nanejvýš v patnáctičlenných skupinách. Rozvolnění pravidel umožnilo zlepšení epidemiologické situace. Stále ale platí, že před příchodem do školy musí žáci odevzdat čestné prohlášení o své bezinfekčnosti a při nedodržení rozestupů alespoň 1,5 metru musí mít ve třídách nasazené roušky.

Některé školy proto rozdávaly vysvědčení raději venku, kde povinnost nošení roušek už neplatí. Podle fotografií nicméně někde chyběly roušky i ve třídách.

Ztráta ošetřovného

Tím, že rodiče poslali děti do školy, byť jen třeba na hodinu, nebo tím, že ředitel vyhlásil volno, se pro rodiny může hodně změnit. Za takové dny si totiž nemohou nárokovat ošetřovné, které mohly pobírat během koronavirové krize, kdy musel být jeden z rodičů se svými dětmi doma. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí na svém webu.

„Dítě do školy pro vysvědčení samozřejmě poslat můžete, ale za tento den automaticky ztrácíte nárok na ošetřovné. Proto tento den jako den, kdy jste o dítě pečoval/a do ‚Výkazu péče‘ neuvedete, i když bude vaše dítě ve škole např. jenom jednu hodinu,“ píše se v pokynech ministerstva práce a sociálních věcí na jeho webových stránkách. 

Video  „Plaga hodil školky i učitele přes palubu.“ Expert zmínil chaos s ošetřovným i konec ministra.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

I když podle harmonogramu školního roku mají žáci a studenti chodit do školy až do konce června, ředitelé škol mají za rok k dispozici celkem pět dní ředitelského volna. Ty mohou vyhlásit třeba z organizačních či technických důvodů.

Rozdáním vysvědčení v pátek školy nejen prodlouží dětem prázdniny, ale získají také více času na větší rekonstrukce a stavební úpravy, které se obvykle dělají hlavně o letním volnu.

Rodiny proto musí počítat také s tím, že tam, kde dnes školy formálně ukončí školní rok a na zbytek dní do konce června vyhlásí ředitelské volno, přestává se vyplácet ošetřovné i v tomto případě. 

„Ředitelské volno nesouvisí s mimořádnými opatřeními při epidemii koronaviru a není to ani jiná nepředvídatelná událost. Proto za dny, kdy dítě nemůže navštěvovat školu z důvodu ředitelského volna, ošetřovné ani v období do 30. června 2020 nenáleží,“ vysvětluje ministerstvo práce na svém webu. 

Video  Ošetřovné kvůli zavřeným školám skončí. Ministerstvo čerpání peněz kontroluje.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Až do konce června, pokud tedy není zrovna vysvědčení nebo ředitelské volno, můžou ošetřovné ve výši 80 procent denního vyměřovacího základu platu čerpat rodiče dětí do věku 13 let, kteří si o dávku požádali. Od 1. července se jeho výše redukuje na 60 procent a bude platit jen pro rodiče dětí do 10 let věku, kteří pečují o nemocné potomky.

A od soboty na tábor

Od soboty budou moct děti vyrazit na letní tábory. Ministerstvo zdravotnictví pro ně určilo přísná hygienická pravidla k ochraně proti koronaviru, táborů ale zřejmě výrazně neubude. Například skauti počítají se zhruba stejným počtem táborů jako v minulém roce, hasiči s úbytkem přibližně o desetinu. Loni se podle České rady dětí a mládeže konalo v Česku kolem 6000 táborů, kterých se zúčastnilo zhruba 400 000 dětí.

manunu ( 26. června 2020 13:32 )

Dětem si o dárečky opravdu neříkáme, je mi vás líto pokud máte takové mínění. Dáreček potěší, ale je to svobodné rozhodnutí každého dítěte.

Maximilian ( 26. června 2020 08:45 )

Děti musely-mohly do školy dnes, vždyť učitele potřebovali květiny a malé taštičky s dárky,oni si je přeci zaslouží,v distancce dřeli jako psi a ty jejich ubohé platy,ty zaslouží alespoň drobnou náplast,do taštičky můžou být mydlicka, oříšky samozřejmě v nejlepší kvalitě,na vánoce zase jiné taštičky, nějaká dražší vanocni dekorace a...je to nabliti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa