Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidé dopálili premiéra syslením toaletního papíru. Po nárůstu nakažených „plení“ obchody

Autor: Darina Jíchová - 
26. června 2020
12:20

Austrálie v posledních dnech zaznamenala nárůst nových případů koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. V lidech tato zpráva vyvolala další vlnu paniky a obav z toho, že budou muset znovu do karantény. Australané proto vzali supermarkety útokem a skoupili, co se dalo. Nejžádanější komoditou byl toaletní papír, situace byla tak kritická, že obchodní řetězce musely zpátky zavést limity, které platily během nejpřísnější karantény. „Prosím vás, nechte toho, je to směšné,“ obořil se na Australany jejich premiér Scott Morrison. Zprávu přinesl list Daily Mail.

S růstem nakažených se potýká především stát Victorie se svou metropolí Melbourne, k masovým nájezdům na supermarkety dochází ale po celé zemi. Řetězce Coles a Woolworths byly dokonce nuceny obnovit omezení, která zavedly v době karantény. Hlavně u toaletního papíru je tak limitováno, kolik balíků si lze koupit na osobu. Woolworths stanovil hranici 2 balíky toaletního papíru a balík kuchyňských utěrek na osobu, Coles je přísnější, zde platí omezení balík na osobu.

Koronavirus v Austrálii: Tamní obchody už zase zejí prázdnotou, (26.06.2020). Koronavirus v Austrálii: Tamní obchody už zase zejí prázdnotou, (26.06.2020). | Reuters

Premiér: Nebuďte sobci

„Neznamená to, že by mělo něco dojít,“ reagoval na paniku lidí spojenou s novými případy koronaviru premiér Morrison. Opakovaně vyzval Australany, aby upustili od hromadění zásob. „Nebuďte sobečtí, tohle je naprosto směšné,“ zopakoval premiér na tiskové konferenci v pátek 26. června v Canbeře.

„Jsem si jistý, že nárůst se zase zastaví jako předtím. Není důvod tolik nakupovat,“ apeloval Morrison. V Austrálii je momentálně přes 7 tisíc potvrzených případů koronaviru, 104 osob nemoci podlehlo. Ve čtvrtek však země informovala o nejvyšším mezidenním nárůstu za dva měsíce, šlo o 37 nových pacientů.

Obchody uklidňují, že mají toaleťak pro všechny

Manažerka supermarketů Woolworths Claire Petersová stejně jako premiér ujistila, že mají plné sklady a zajištěné dostatečné zásobování, aby se nestalo, že něco dojde. Znovu zavedení limitů označila za preventivní opatření. „Za posledních 24 hodin jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po toaletním papíru,“ uvedla Petersová.

Doplnila, že se nejednalo pouze o obchody ve Victorii, ale v celé zemi. „Nejvyšší zájem o toaletní papír byl samozřejmě ve Victorii, ale skupoval se i jinde. Omezení jsme zavedli také v obavách před víkendovými nákupy,“ následně oznámila, že do obchodů bylo dodáno na 650 tisíc balíků toaletního papíru, „aby zbylo na všechny“.

Omezení platí i na vejce, mléko nebo těstoviny

„Prosím vás, pokud máte už nějaké balíky toaletního papíru doma, nepotřebujete další. Jakmile se poptávka vrátí do normálu, jak jsme viděli v květnu a na začátku června, zrušíme i všechna omezení,“ ubezpečila Petersová. Připomněla, že v obchodech dál platí pravidla o dodržování bezpečných rozestupů.

Kromě toaletního papíru limity platí na vajíčka, mouku, dezinfekci, trvanlivé mléko, mleté maso, těstoviny, cukr a rýži. Řetězec Coles dovoluje nákup těchto produktů v míře jednoho balíčku na osobu. „Žádáme naše zákazníky, aby nakupovali podle svých normálních potřeb tak, aby všichni měli přístup k potravinám a dalším nezbytnostem, které potřebují,“ doplnila mluvčí supermarketů Coles.

illyria ( 26. června 2020 13:34 )

Heh... Ale zas na druhou stranu, toaleťák nehnije, nekazí se... K potřebě ho budou potřebovat do konce života... A pokud mají dost skladovacích prostorů... Tak proč si nekoupit pár balíku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa