Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišovi získali „motýle“ Zelenou perlu a Dostálová dráždila ekology stavebním zákonem

Aktualizováno -
26. června 2020
14:45
Autor: ČTK - 
26. června 2020
12:10

Antiekologickou cenu Ropák dostala za rok 2019 ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), a to za abnormálně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona. Zelenou perlu za antiekologický výrok má předseda vláda Andrej Babiš (ANO), a to za výrok o motýlech a řepce. Na tiskové konferenci v Brně to v pátek uvedl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Dostálová cenu dostala za zrychlenou přípravu nového stavebního zákona na základě memoranda o spolupráci mezi ministerstvem pro místní rozvoj a Hospodářskou komorou. Podle Patrika se tímto tato vlivná zájmová skupina podílela nejen na vypracování věcného záměru zákona, ale i na jeho paragrafovém znění. Podle Patrika se tím neprůhledně privatizoval legislativní proces, návrh zákona mimo jiné snižuje efektivní účast veřejnosti.

Cenu Zelená perla 2019 za antiekologický výrok získal premiér Andrej Babiš, který pronesl na přednášce pro česko-německé podnikatele v Praze: „Ale my v Čechách máme rádi přírodu. Máme obrovský program na vodu. My chceme zasadit deset milionů listnáčů. Kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle. A ty včely mají rády tu řepku. Můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají. Je to pravda. Jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě.“ Babiš Zelenou perlu získal už v roce 2013.

„Přírodu má rád.“ Babiš by bral cenu leda za špatnou češtinu

„Antiekologický výrok? Tomu moc nerozumím. Možná kdyby mi nějakou cenu dali jazykovědci za to, že ten výrok nebyl úplně česky, to bych ještě pochopil. Ale proti ekologii určitě nebyl. Naopak. Já řekl, že mám rád přírodu,“ uvedl v reakci premiér Babiš.

„S ministrem životního prostředí Richardem Brabcem taky bojujeme proti suchu nebo kůrovci tak jako nikdo před námi. Asi si vzpomenete, jak jsme do přírody vypouštěli kriticky ohrožené „sysle“. No, příští týden zas jedeme na raky,“ dodal.

„A co se týče organizátora té soutěže pana Patrika, toho bych chtěl spíš vyzvat, aby přestal účelově blokovat dopravní stavby po celé republice. Spousty českých občanů čeká roky marně na obchvaty různých měst jen kvůli jeho záškodnictví,“ rýpl si Andrej Babiš.

Kvazimoda ( 28. června 2020 06:14 )

Konečně přišel na to proč ANO ma 30%... hlasů voličů..., protože průměrně IQ občanů v ČR 104...

panda82 ( 26. června 2020 18:37 )

A to jako co, redaktor nemá nic na práci, než sledovat co řekne Babiš, Piráti asi dobře platí za sledování

ingmarie ( 26. června 2020 14:31 )

Hlavně , že pořád čerpaj Teď už i Babišovi z kolena

Zobrazit celou diskusi