Plasty dala zoo do akvária s kaložrouty skvrnitými a okatci stříbřitými. „Ukazujeme, jak to vypadá pro zvířata, když kolem nich plavou odpadky. Doufáme, že si návštěvníci budou klást otázky – jestli se do toho ryby nezapletou, či to náhodou nesežerou,“ uvedl kurátor chovu ryb Petr Šrámek.

Pokud se někomu bude zdát, že plastů je v akváriu až příliš, jsou naopak místa, kam se zvířata mezi odpadky ani nevejdou. A podobné je to na plážích, což je věc, která je lidem možná bližší a spíše se s ní setkali. Tím vším chceme upozornit na problém, který je relativně nový a vznikl čistě lidskou činností,“ vysvětlil Šrámek.

Zoo zároveň ujišťuje, že ryby v brněnském akváriu ve skutečnosti nijak ohrožené nejsou. „Záměrně jsme do akvária mnohé z pastí nedali. Například háčky a silonové vlasce. Plasty jsou navíc velké. Nehrozí, že by ho ryby v našem akváriu mohly sežrat,“ ujistil Šrámek.

VIDEO: Zoo Brno nabízí návštěvníkům pestrou škálu ryb. Dokonce můžete vidět i tzv. rybí pistolníky, tedy ryby, které svou oběť sestřelují proudem vody.

Fotogalerie
4 fotografie