Jsou občas paradoxy, na které nevystačí údiv ani pokrčení ramen, mnohdy ani otevřená pusa. Milada Horáková, jediná žena, která byla z politických důvodů popravena z vůle KSČ, je trnem v oku komunistům dodnes - 70 let po smrti. Vyplývá to z tiskového prohlášení Krajského výboru KSČM Praha, který se pohoršuje nad tím, že je její osobnost v Praze připomínaná pietami ve veřejném prostoru, v rozhlase či třeba v metru.

»Zkreslování historie«

„Krajský výbor KSČM Praha důrazně protestuje proti zkreslování a přepisování historické pravdy a proti rozdmýchávání antikomunistické nenávisti, která je opět vyvolávána v hlavním městě,“ začíná tiskové prohlášení. V něm komunisté vyjadřují nelibost nad tím, že sdružení Dekomunizace „vehementně podporované vedením pražské radnice pod taktovkou pirátského Hřiba rozjelo kampaň k 70. výročí popravy Milady Horákové.“

Největším problémem podle nich je tvrzení, že Horáková byla „zavražděna komunisty,“ což je také heslo, které se v uplynulých dnech hojně vyskytuje jak na budovách různých institucí, tak také na sociálních sítích. „Jedná se o útok státem zřizovaných institucí na KSČM, na jednu z demokratických a k tomu parlamentních stran,“ stojí v prohlášení mimo jiné s poukazem na to, že projekt Paměť národa o KSČM uvedl, že součástí její ideologie je „násilí, popření lidských práv i mravních hodnot, o které se opírá demokratický právní stát.“

„Spuštěná kampaň antikomunistických fanatiků má změnit pohled na minulost, současnost i budoucnost a odvrátit pozornost lidí od problémů dneška a rizik zítřka a od kritického přemýšlení nad tím, kdo je jejich skutečným původcem,“ stojí také v prohlášení.

Dolejš: Vyjádření celé KSČM

Podle vyjádření poslance KSČM Jiřího Dolejše, se ale s názorem pražského výboru neztotožňuje celá strana. „Nejde o vyjádření celé KSČM, ale jen několika pražských funkcionářů. Férové připomenutí temné historie 50 let i odsudek takové špinavosti, jako je justiční vražda, je samozřejmé,” uvedl Dolejš na twitteru.

»Šokující«

„Ano, měla by se říkat pravda. Jsem rád, že ji neříkáme jen v Praze, ale říkají ji i na dalších místech České republiky. Paní doktorka Milada Horáková byla zavražděna komunisty. Z politických důvodů bylo popraveno 248 osob, z toho 247 mužů a 1 žena, právě Milada Horáková, včetně dvanácti prominentních komunistů například pana Rudolfa Slánskéhoa Osvalda Závodského,“ uvedl na kritiku KSČM pro iDNES.cz primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Pro Blesk.cz se k celé kauze vyjádřil předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). „Jsem v šoku z vyjádření Krajského výboru KSČM, který se ohradil proti pietním akcím, které mají připomenout 70leté výročí zavraždění Dr. Milady Horákové,“ uvedl pro Blesk.cz. „Současní Komunisté místo toho, aby se omluvili za hrůzy, které napáchali jejich straničtí předchůdci, vzpupně mluví o šíření nenávisti, propagandě a útoků na KSČM. Není větší důkaz toho, že KSČM se nijak nezměnila a dál jde ve šlépějích zločinecké KSČ.“

Ke komunistům se vyjádřil za ODS Martin Kupka. „Dnešní prohlášení KSČM k výročí justiční vraždy Milady Horákové je naprostý hnus. Ani náznak . Vzpomeňte si na něj kdykoli, když budou zase vykládat, jak se poučili z minulosti a distancovali se od ní,” uvedl.

Umění kroutiti krkem

Během let 1948 až 1989 byly z politických důvodů popraveny stovky osob. Většinou šlo o lidi, kteří byli nepohodlní komunistickému režimu pro své politické přesvědčení a mravní postoje. Nezřídka „za oběti“ padali i dlouholetí straníci, kteří se „znelíbili.“ Rudolf Slánský, Otto Šling či Vladimír Klementis budiž toho příkladem. Všeříkající je přitom projev prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda k poslancům parlamentních stran z roku 1929.

„My jsme stranou československého proletariátu a naším nejvyšším revolučním štábem je skutečně Moskva. A my se do Moskvy chodíme učit, víte co? My se od ruských bolešviků chodíme učit, jak vám zakroutit krkem,“ cituje Gottwaldův projev k poslancům z roku 1929 generálmajor Jan Bret v knize 22 oprátek. „A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistry...“ K doplnění se sluší říct, že Milada Horáková, podobně jako mnohé jiné oběti komunistického režimu, byla popravena, respektive „justičně zavražděna” uškrcením.
Fotogalerie
22 fotografií