Akci pořádá spolek Piána na ulici kavárníka Ondřeje Kobzy a Městská část Praha 1 v čele se starostou Petrem Hejmou (STAN), kteří mají s podobnými sousedskými slavnostmi už zkušenosti z dřívější doby, kdy je pořádali na Malostranském náměstí. „Když mi Ondřej poslal mail s tímhle nápadem, tři dny jsem mu na to neodpověděl. Nevěděl jsem, jestli si ze mě dělá legraci, nebo to myslí vážně,“ popsal začátky příprav Petr Hejma.

 „Pak jsem si to důkladně rozmyslel a přišlo mi to ve své šílenost vlastně jako skvělý nápad. Oslovil jsem tedy radu MČ Praha 1, ti s nápadem také souhlasili, a tak jsme se stali spoluorganizátory,“ dodal Hejma. O pronájem Karlova mostu historicky žádalo mnoho firem, ale Praha 1 vždy pronájem zamítla. „Kdysi tu chtěla mít party například značka Louis Vuitton, což jsme kategoricky zamítli. Nikdy nedopustíme, aby se Karlův most uzavřel a byl na něj vstup jen pro určitou skupinu lidí, byť by to bylo na jeden večer,“ vysvětlil starosta.

Praha žije

Tato akce je také možná díky velmi omezenému počtu turistů v Praze. „Myslím, že už se nikdy nic podobného opakovat nebude. Chceme ale touto akcí vypustit do světa zprávu, že Praha a Pražané žijí a baví se a těší se na slušné turisty, kteří přijedou obdivovat krásy Prahy a ne jen její levný alkohol,“ připomněl Hejma ještě nedávné doby, kdy bylo město oblíbenou destinací spíše alkoturistů, než obdivovatelů historie.

Most má při této akci také symbolizovat jakési propojení. „Jeden z nejvýznamnějších Čechů – sv. Jan Nepomucký je patronem všech mostů. Jeho sochu najdeme v nejzapadlejších vesničkách po celém světě. Chceme si ověřit, že pod dohledem tohoto patrona jsme si schopni ještě navzájem důvěřovat. Snad ještě můžeme sedět vedle někoho cizího a nabídnout mu třeba česnekovou pomazánku, kterou jsme doma připravili,“ uvedl Ondřej Kobza.

Kvůli hygienickým a organizačním důvodům bude třeba se na úterní slavnost zaregistrovat pomocí platformy GoOut (je třeba vyhledat akci Prostřený Karlův most pozn. red.). Na místě pak registrovaní dostanou placku, která jim umožní ke stolu zasednout. Omezený počet míst k sezení bude nicméně připraven i bez rezervace. Akce bude probíhat od 18 do 22 hodin.

Fotogalerie
16 fotografií