Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zlámané ploutve a pořezaná kůže. V Atlantiku kvůli rybaření hynou tisíce delfínů

Autor: ČTK - 
27. června 2020
07:46

U francouzského pobřeží Atlantského oceánu hyne v posledních letech tolik delfínů, že se mořští biologové obávají o osud tamní populace těchto kytovců. Většina z nich uhynula ve vlečných sítích rybářských lodí, informuje agentura Reuters.

Výsledky pitev ukazují, že delfíni mají zlámané ploutve a řezné rány v kůži, které jim způsobují sítě. Někteří zůstávají zmrzačení, i když je rybáři ze síti vyprostí.

„Jsme svědky úhynu v takové míře, že je ohroženo zachování populace delfínů v Biskajském zálivu,“ říká bioložka Morgane Perriová ze sdružení na ochranu moře Al Larc. „V posledních třech letech jsme během čtyř zimních měsíců zaznamenali pokaždé více než 1000 mrtvých delfínů a sviňuch,“ doplnila.

Nejvíce zasažená je populace delfína obecného. Vědci se domnívají, že mrtvá zvířata vyplavená na pobřeží představují jen zlomek počtu jedinců, kteří hynou v rybářských sítích. Odhadují, že jejich skutečné množství je pětkrát až desetkrát vyšší.

Delfíni se rozmnožují pomalu

Delfíni hynou v sítích rybářů lovících v Atlantském oceánu u pobřeží Atlantiku už dlouhá léta, nicméně v posledních letech jich podle odborníků přibývá. Děje se to podle nich zejména kvůli změnám v postupu při lovu oblíbeného mořčáka evropského, známého v gastronomii pod názvem mořský vlk.

Francouzské zákony nařizují rybářům, aby informovali o všech kytovcích, kteří uváznou v jejich sítích, Perriová ovšem tvrdí, že tento předpis nedodržují. Vzhledem k tomu, že delfíní samice jsou březí dlouhou dobu a rodí jen jedno mládě, představuje pro populaci těchto savců jejich úbytek zásadní ohrožení.

Podle Héléne Peltierové z výzkumné stanice v La Rochelle současné modely ukazují, že počet delfínů je stabilní. „Ale jakmile zaznamenáte pokles, je pozdě,“ varuje Peltierová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi