Se silnými bouřkami musíme počítat také během noci na pondělí a zpočátku pondělí i na Moravě a ve Slezsku. Němečtí meteorologové tuto bouři pojmenovaly jako Sylivia.

Není vyloučené, že lovci bouřek natrefí i na tzv. supercelu, což jsou bouře, tvořené jedinou konvektivní buňkou, která rotuje kolem své osy. Právě tyto tzv. supercelární bouře se vyznačují výraznými nebezpečnými jevy – zejména pak krupobitím (rekordní průměry krup jsou až kolem 15 cm) a silnými nárazy větru.

Sledujte postup bouře na radaru Blesku

V Česku nejsou supercelární bouře tak časté jako v USA. Jejich zvýšený počet přinesl například 16. červen 2016 nebo 22. červen 2017. V květnu 2001 se ze supercely na území Česka vytvořilo dokonce tornádo.

Pro západ Čech platí výstraha před bouřkami od dnešních 13:00 do 20:00, pro zbytek Čech pak od dnešních 15:00 až do pondělních 03:00 a pro Moravu a Slezsko od dnešních 18:00 také do pondělních 03:00.

Letošní červen bohatý na srážky i na bouřky

Vzhledem k nasycení půdy vodou opět hrozí rozvodnění toků s dosažením povodňových stupňů. Letošní červen je totiž srážkově výrazně nadprůměrný v porovnání s dlouhodobým normálem, který je 79 mm. Od začátku měsíce místy spadlo až o 60 % více srážek, než je dlouhodobý normál. A v horských oblastech jsme opakovaně naměřili denní srážkové úhrny i přes 100 mm.

Nejvíce srážek spadlo podle historických záznamů v červnu v letech 1926, 1916 a 1971, kdy napršelo 189 mm, tj. 222 procent, 140 mm, tj. 165 procent a 124mm, tj.146 procent dlouhodobého normálu. Letošní první letní měsíc je bohatý také na bouřky – počet dní s bouřkou je na Královéhradecku 10.

Hasiči řešili popadané stromy

Silné bouřky již zasáhly mimo jiné Liberecký kraj. Hasiči v něm dnes zasahovali převážně na Semilsku a Jablonecku. Zaměstnali je spadlé stromy a dráty elektrického vedení. Na některých místech byly silnice zcela nebo částečně neprůjezdné

Poděbrady se prohnala smršť.
Autor: Blesk.cz - David Malík

„Máme zatím hlášeno více jak 15 událostí,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Hložková.. Dodala, že místa, kde stromy spadly na vedení, hasiči předali pracovníkům energetické společnosti ČEZ.

Stejně tak padaly stromy ve Středočeském kraji. Postiženy byly hlavně Poděbrady, kde jeden strom zavalil vlakovou trať a další zranil ženu. Její zranění jsou vážná, sdělila pro Blesk.cz mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Fotogalerie
52 fotografií