Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Na demonstraci v USA zemřel člověk, další je postřelený. Rasové nepokoje neutichají

Autor: ČTK, Mii - 
28. června 2020
08:53

Jeden člověk zemřel a další utrpěl zranění po střelbě na demonstraci ve městě Louisville v americkém státě Kentucky. Vyšetřovatelé zatím neuvedli, kdo za incidentem stojí, ani zda někoho zatkli, nezveřejnili ani identitu oběti. Informovala o tom v neděli agentura AP. Protest souvisel s úmrtím černošky Breonny Taylorové, kterou v březnu ve spánku zastřelila policie při razii v jejím bytě.

Na protestu se začalo střílet v sobotu kolem deváté večerní místního času (dnes kolem 03:00 SELČ). Policisté se zasaženého muže snažili resuscitovat, ten ale zemřel. Krátce nato se objevily zprávy o dalším postřeleném, který je teď se zraněními v nemocnici, je ale mimo ohrožení života. Policie k incidentu zatím nezveřejnila bližší informace.

„Je tragické, že se z této oblasti pokojného protestu nyní stalo místo činu,“ řekl starosta města Louisville Greg Fischer.

Video  Expert o rasových nepokojích v USA: Trump by si mohl pohodlně nakráčet k znovuzvolení  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Park, v němž se střílelo, je už týdny centrem demonstrací, jež vypukly po smrtí Taylorové a dalšího černocha George Floyda. Ten zemřel po tvrdém zákroku bělošského policisty. Floydovo úmrtí vyvolalo výjimečně silnou a rozsáhlou vlnu protestů v USA i jinde ve světě a vyneslo do popředí zájmu veřejnosti další případy úmrtí černochů po zásazích policie.

Taylorovou zastřelili policisté osmi kulkami, když bez ohlášení vtrhli do jejího bytu kvůli podezření souvisejícím s prodejem drog. Její přítel je však považoval za zločince a začal na ně střílet. Policisté palbu opětovali a osmkrát zasáhli Taylorovou, která spala ve vedlejší místnosti. V bytě se žádné drogy nenašly.

Protestující požadují trestní stíhání třech zasahujících policistů z případu smrti Taylorové. Žádný z nich zatím žádným obviněním nečelí, jeden z nich pouze přišel o práci. Vedení města Louisville v reakci na tento případ zakázalo typ soudních povolení, která umožňují policistům vtrhnout do obydlí podezřelých bez předchozího upozornění.

krapotkin ( 28. června 2020 22:43 )

To vím i bez tvýho blábolu, ale dnes jim nikdo nebrání v odjezdu do pralesa. Zasna druhé straně je dobře, že to tam Amíkům trochu pobourají.

BoziMilda ( 28. června 2020 16:28 )

Tak konečně se odkopali, ani to moc dlouho netrvalo.

eiben ( 28. června 2020 15:59 )

Negri stale nepochopili, ze uz neziji v dzungli nebo v Africe, ale v USA

laco ( 28. června 2020 12:10 )

Příznivci Black Lives Matter „vypálí systém a nahradí ho“, pokud americké úřady nesplní jejich požadavky, řekl Fox News Hawk Newsom, lídr pobočky organizace v New Yorku.
Newsom uvedl události šedesátých let jako příklad, kdy černoši dokázali dosáhnout svých cílů...
„Pokud nám tato země nedá to, co chceme, spálíme tento systém a nahradíme ho. Jasné? Mohu to říci obrazně i doslovně. To je otázka interpretace,“ řekl aktivista.

krapotkin ( 28. června 2020 11:47 )

Když se některým lidem v USA nelíbí, tak ať se vrátí tam, odkud přišli jeho předci.

Zobrazit celou diskusi