Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pacient zemřel po srážce sanitky s vlakem: Řidič dostal podmínku

Autor: ČTK - 
29. června 2020
14:03

Srážka vlaku se sanitkou z dubna 2019, při níž zahynul jeden člověk, má již svého viníka. Je jím řidič sanitky, který měl podle rozsudku přehlédnout signalizaci u přejezdu. Odsouzený se omluvil, vinu však popírá - stojí si za tím, že jel bezpečně a na přejezdu svítila bílá světla.   

Okresní soud v Příbrami v pondělí uložil roční trest podmíněně odložený na dva roky řidiči sanitky kvůli srážce s vlakem na přejezdu v Čenkově na Příbramsku. Zároveň nesmí čtyři roky usednout za volant a náleží mu i peněžitý trest.

Při tragické nehodě zemřel převážený šestaosmdesátiletý pacient, spolujezdkyně utrpěla zranění. Obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro odvolání, rozsudek tak zatím není pravomocný.

Nehoda se stala loni 4. dubna ráno na trati mezi Jinci a Bratkovicemi na Příbramsku. Převozová sanitka patřící hořovické nemocnici vezla seniora na vyšetření. Vlak narazil do zadní části sanitního vozu. Zdravotní sestra při nehodě utrpěla zhmoždění hrudníku od bezpečnostního pásu. Řidiči sanitky ani 25 cestujícím ve vlaku se nic nestalo.

Řidič vinu odmítá, prý jel opatrně

Pětačtyřicetiletý řidič se podle soudu plně nevěnoval řízení a vjel na přejezd v době, kdy svítila červená výstražná světla. Obžalovaný to odmítá. Po vynesení rozsudku médiím řekl, že se cítí nevinen, a poukázal na to, že v jeho prospěch hovoří čtyři svědectví. Trvá na tom, že na přejezd vjel opatrně, rychlostí 13 kilometrů v hodině, a svítila bílá světla.

Soudce i státní zástupkyně odkazovali na znalecké posudky, podle nichž bylo signalizační zařízení v pořádku. Soudce Miloslav Boudník při odůvodnění rozsudku uvedl, že řidičova vina je jednoznačná. To, že někteří svědci neslyšeli zvukovou signalizaci, podle něj nemělo pro dokazování žádný význam. „Kdo bydlí u železniční tratě, je na to tak navyklý, že v podstatě ani nevnímá, že projede vlak,“ podotkl Boudník.

Svědectví zraněné sestry nemá váhu

Podle soudce šlo nepochybně o selhání a obžalovaný signalizační zařízení přehlédl. „Což se na druhou stranu může stát, všichni jsme lidé, chybujeme,“ dodal Boudník. Podobně argumentovala i státní zástupkyně. Tomu, že bílá světla na přejezdu údajně viděla i zraněná sestra, by nepřipisovala význam, protože žena při nehodě utrpěla šok.

Řidič se podle Boudníka dopustil usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, za což kromě jiného dostal peněžitý trest 20 000 korun. Zraněné zdravotní sestře musí uhradit 44 500 Kč. Nároky dalších poškozených byly odkázány na civilní řízení.

Soud přihlédl k řidičově dosavadní bezúhonnosti i k tomu, že po nehodě zavolal záchranáře a snažil se pomoci zraněné spolujezdkyni. „Na druhou stranu fatální následek v podobě úmrtí poškozeného jsme museli také vzít v úvahu,“ dodal Boudník.

Žalobkyně poukázala i na to, že muž má záznamy v kartě řidiče a v minulosti byl postihován za rychlou jízdu. Obžalovaný se v soudní síni pozůstalým omluvil, trval ale na tom, že je nevinen.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání