Chráněné houby

Řada hub v Česku je zákonem chráněná. A když je seberete, nebo do nich třeba jen omylem kopnete, můžete dostat pokutu od 5 do 50 tisíc korun za jednu plodnici. Nejvyšší částka hrozí třeba u známého hřibu královského, hřibu moravského, muchomůrky císařky nebo lanýže letního. Nižší pak u celé řady barevných hřibů a dalších hub. 

3588234:full:true:true

Odpadky a kouření

Obaly od sušenek a bonbonů odhozené do mechu nebo neodolatelná chuť na cigaretu. Tyhle libůstky si raději nechte až na doma. V lese by vás totiž mohly přijít i na 15 tisíc korun. 

Parkování u lesa

Ano, skutečně je zakázané. Za nepovolený vjezd na lesní půdu můžete dostat 5000 Kč, a za určitých okolností (kupř. když ohrozíte vodní zdroj) dokonce i závratných 100 tisíc pokuty. A lesní půda začíná už za hranou silnice, nikoliv až závorou nebo značkou zakazující vjezd na lesní půdu. Pokud není plocha vyloženě označena jako parkoviště, můžete dostat pokutu i na prostorných manipulačních plochách pro lesníky. Za stání u silnice je pokuta nižší – hrozí 2500 Kč.

Plašení zvěře

Na zjišťování stavu úlovku vašeho houbařského týmu si raději domluvte posunky. Za hlasité volání, které by mohlo rušit zvěř, vám totiž hrozí pokuta až 5 tisíc korun. Stejnou sumu můžete dostat, když si z lesa budete chtít odnést třeba semenáček stromu nebo lesní hrabanku.

Psi na volno

Pozor v lese by si měli dát i pejskaři. Pobíhání psa bez vodítka totiž může mít i tragické následky. Kdyby totiž lesní stráž uznala, že váš pes pronásleduje zvěř, je mimo kontrolu pána a dál než 200 metrů od nejbližšího obydlí, může takového psa i zastřelit a vám napařit až 30tisícovou pokutu. Střílet nemůže jen lovecká a ovčácká plemena, psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební.

 

Fotogalerie
15 fotografií