Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kompletní přehled změn, které začínají platit právě teď! Co bude jinak v bydlení, zdraví i financích?

  • Autor: Marta Prokešová - 
    1. 7. 2020
    06:15

    Neznalost zákona, jak známo, neomlouvá. Ale na druhou stranu může také člověka připravit o výhody, nebo dokonce o peníze. Blesk vám proto přináší přehled toho, co všechno je od července jinak. Letos kvůli koronaviru je v tom trochu chaos. V Česku už sice platí to, co vloni zákonodárci odsouhlasili, a sice, že všechny zákony mají nabývat účinnosti jen od 1. ledna a od 1. července. Jenže v minulých měsících Sněmovna i Senát kvůli epidemii překotně přijímaly jedno opatření za druhým. Některé normy tak začaly platit hned, schvalování jiných se naopak opozdilo, a tak začnou platit během následujících týdnů či měsíců. Podívejte se tedy na vše důležité, o čem byste měli vědět, protože to může ovlivnit váš život.

  • 1.Bydlení

    Konec předkupního práva

    Nenáviděné předkupní právo vlastníků prakticky končí. Je to součástí změn, které od 1. července zavádí novela občanského zákoníku. Navrátí se tak stav, který platil před více než dvěma lety. Přibudou ale i povinnosti majitelům bytů, například těm, kteří je poskytují ke krátkodobým pronájmům typu Airbnb.

    Až dosud platilo, že pokud jste chtěli prodat svůj podíl na nemovitosti, museli jste ho nejprve nabídnout ostatním spoluvlastníkům. Výjimek bylo jen pár, třeba u převodu v rámci rodiny nebo pokud by se nemovitost rozdělením znehodnotila. To vše ale se začátkem července končí.

    Svůj podíl na nemovitosti už při prodeji nebudete muset žádnému ze spoluvlastníků nabízet. Je tu jen jedna výjimka. Pokud byste nemovitost zdědili, budete mít tuto povinnost, ale jen 6 měsíců. Po této lhůtě už může opět vše proběhnout bez předkupního práva. Novinku ocení hlavně ti, kteří mají k bytu garážové stání a při převodu vlastnictví je museli dosud nabízet všem vlastníkům. Prodej se tak neskutečně komplikoval. A pokud se někdo z desítek anebo i stovek sousedů rozhodl garážové stání odkoupit, byt se tím pro prodej značně znehodnotil. Totéž ale platí i v případě třeba sklepů nebo předzahrádek.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.