Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman pálil na svátku USA. Zmínil blbečky, útok na nezávislost i rasistický slogan

Aktualizováno -
30. června 2020
18:00
Autor: red - 
30. června 2020
17:10

Prezident Miloš Zeman přišel v úterý na oslavy Dne nezávislosti USA. A na zahradě rezidence amerického velvyslance si v projevu nebral servítky. U příležitosti 244. výročí klíčového amerického svátku zmínil útoky na nezávislost občanů v Česku i ve Spojených státech. Pustil se do „blbečků“, kteří se pasují do role nositelů názorů nebo hodnot. A slogan Black Lives Matters, který hýbe světem od květnové smrti černocha George Floyda, označil za rasistický. Podle něj totiž záleží na každém životě.

Oslavy Dne nezávislosti, který připadá na 4. července, v Praze odstartovaly už 30. června slavnostní recepcí. „Nejhorší je za námi,“ řekl velvyslanec USA Stephen B. King ke koronavirové krizi. Poslouchal ho přitom český prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO) s chotí Monikou. Ale také šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nebo vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Zeman, kterému předtím pohotový šéf protokolu Vladimír Kruliš dodal minerálku, se ujal slova. V projevu zmínil, že nejde jen o nezávislost států, ale i občanů. A na tu teď přicházejí útoky. „Nepokoje v ulicích, hořící auta, ničení soch – v obou zemích,“ uvedl prezident a zmínil, že jsou mezi námi „blbečci, kteří se prohlašují za nositele hodnot nebo názorů“.

„Potřebujeme volné myšlení a zdravý rozum,“ prohlásil Zeman a dodal: „Nepotřebuji žádné nové velké bratry a názorové lídry.“

Video  Projev Miloše Zemana na americké ambasádě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman se přiznal k provokativní větě

„Nechte mne zakončit prokovativní větou: Nejsem tu jen jako nezávislý občan, ale i jako přítel Ameriky. Víte to. V obou rolích říkám, že slogan Black Lives Matter (na černých životech záleží) je rasistický slogan, protože na každém životě záleží,“ rozohnil se Zeman.

Americký velvyslanec poté vyzval k přípitku. Předtím účastníky upozornil, že kdo se chce přiblížit k němu dalšímu, musí si nasadit roušku.

Oslavy v rezidenci amerického velvyslance začaly zpěvem americké a české hymny, o který se postarala Pavlína Horáková – moderátorka Epicentra Blesk Zpráv.

Spory s exvelvyslancem

Se současným americkým velvyslancem v Česku a jmenovcem světoznámého spisovatele Stephenem Kingem má český prezident významně vřelejší vztahy než s jeho předchůdcem. Zeman totiž vedl s právníkem a diplomatem Andrewem Schapirem během jeho působení hned několik sporů.

Vše nejspíše odstartovaly demonstrace na pražské Národní třídě 17. listopadu 2014, kdy lidé vyjadřovali nesouhlas s prezidentovým vulgárním vystupováním v médiích a směřováním jeho zahraniční politiky symbolickými červenými kartami.

Prezident Miloš Zeman se u příležitosti 244. výročí Dne nezávislosti účastnil recepce v rezidenci amerického velvyslance Stephena Kinga Prezident Miloš Zeman se u příležitosti 244. výročí Dne nezávislosti účastnil recepce v rezidenci amerického velvyslance Stephena Kinga | Twitter @PREZIDENTmluvci

Zákaz vstupu na Hrad

Zeman tehdy zřejmě přijal teorii některých konspiračních webů o tom, že protesty pomáhala uspořádat americká ambasáda. „Je to hypotéza, která se nedá vyloučit, ale v této chvíli pro ni neexistují důkazy,“ vyjádřil se v minulosti na toto téma pro deník Právo český prezident.

Schapiro se v květnu 2015 vyjádřil k Zemanově účasti na vojenské přehlídce v Moskvě, na které se prezident objevil jako jediný vůdčí představitel ze zemí Evropské unie. Velvyslanec to konkrétně to označil za „možná poněkud prekérní“. Zároveň ale podotkl, že není jeho úlohou říkat české hlavě státu, co má, nebo nemá dělat.

Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené,“ reagoval na to Zeman.

Video  Projev amerického velvyslance Stephena Kinga ku příležitosti výročí Dne nezávislosti 
Video se připravuje ...

„Zcela neviditelný“ velvyslanec

Velvyslanec Andrew Schapiro skončil ve funkci 20. ledna 2017, na den přesně s nástupem čerstvě zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa do úřadu. Ještě předtím ale Zeman stihl nařknout diplomata z toho, že se 28. října úmyslně nedostavil na Pražský hrad oslavit svátek vzniku Československa.

V tom se ale český prezident mýlil, protože účast Schapira na Hradě potvrdili ostatní účastníci akce a to, že velvyslanec na oslavě státního svátku nechyběl, prokázal i videozáznam. Tím to ale neskončilo, protože omyl hlavy státu si vzápětí dovolil Schapiro sám vyvrátit.

Video  Zpěv americké a české hymny na recepci ku příležitosti výročí Dne nezávislosti  - abl
Video se připravuje ...

„Když jsem to slyšel, tak jsem se tomu musel smát,“ okomentoval to velvyslanec. Za tuto reakci to posléze schytal od mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, který prohlásil, že jeho vyjádření „bylo zcela nepatřičné“.

Pan velvyslanec byl během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě zcela neviditelný,“ dodal hradní mluvčí.

Celý projev Miloše Zemana:

Milý velvyslanče Kingu, dámy a pánové,

nejprve bych rád poděkoval za pozvání. Ale oslavy nezávislosti neznamenají pouze oslavy nezávislosti státu nebo národa. Oslavujeme nezávislost občanů, víry a národů, a to je téma, o kterém chci hovořit, i když je velice nepohodlné, nezdvořilé a vůbec není nudné jako obvykle.

Chci říct, že dnešní svět čelí útokům na nezávislost našich občanů jak ve Spojených státech, tak v České republice. To je nebezpečí, které nelze pominout, a my mu musíme čelit. Představte si současnou situaci - pouliční výtržnosti, hořící auta, ničení soch v obou zemích, pane velvyslanče, v obou zemích, a nejen to. Jsou zde hlupáci, kteří se prohlašují za lídry, kteří udávají správné hodnoty, nebo dokonce za opinion lídry.

Co se mých hodnot týče, rád bych vám připomněl jednu starou píseň, která praví, bylo to dobré pro mého otce, bylo to dobré pro mou matku, je to dost dobré i pro mě. Tedy nepotřebuji žádné starší bratry, kteří by mi říkali, jaké hodnoty jsou správné, a to nejen jako prezidentovi nebo jako velvyslanci. Potřebujeme svobodu myšlení, potřebujeme zdravý rozum. A to je přesně případ opinion lídrů. Toto všechno představuje v obou zemích situaci, která je proti svobodě.

Dovolte mi závěrem, pane velvyslanče, velmi provokativní větu. A prosím, věřte mi, že jsem zde nejen jako nezávislý občan, jsem zde také jako přítel Ameriky. To jistě víte. A v obou postaveních říkám, že slogan „Black Lives Matter” je rasistický slogan, protože záleží na všech životech.

monhtik ( 1. července 2020 11:15 )

peyotle, víte skutečně, že jste Čech, pokud ano, asi s vaší inteligencí nebude valné.

pindal ( 1. července 2020 11:14 )

Nejspíš hloupý,jinak bych tady nediskutoval.

monhtik ( 1. července 2020 11:12 )

Xiiomo, ostudu nedělá pan prezident, ale vy v této diskuzi.Jako každý člověk i prezident má právo na svůj názor. Navíc má hlubokou pravdu Američané to tady ovlivňuji daleko více než si mnozí lidé připouštějí. O tom svědčí i nemístná kritika bývalého velvyslance pana Shapira, našeho prezidenta za cestu do Ruska na oslavu konce války. Jednak pokud si pan Shapiro ještě nevšiml, osvobodila nás Rudá armáda nikoliv americká, a byli to zase Rusové, kteří dobyli Berlín a rozdrtili nacisty ano Rusové vyhráli válku, nikoliv Američané. Navíc, prezident má právo cestovat kam uzná za vhodné a panu Shapirovi a Američanům do toho vůbec nic není.

xiioma ( 1. července 2020 09:17 )

Náš lidový - lihový president zase dělá ostudu!

pindal ( 30. června 2020 22:48 )

Promiň hujere,ale ten peyotl mě vyprovokoval.Nic neni tak,ani tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa