Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oblíbený učitel a potápěč Daniel (†60) zahynul v Chorvatsku! Smrt ho zastihla během ponoru!

Autor: shp - 
1. července 2020
11:21

Byl to velký dobrodruh a uznávaný speleolog i potápěč. Slovák Daniel Hutňan (†60) toho zažil hodně. Nakonec zemřel při tom, co miloval. Smrt ho zastihla při potápění na chorvatském ostrově Pag.

O smrti speleopotápěče informovala Česká speleologická společnost na svých stránkách. „V pátek 26. června 2020 ve večerních hodinách nás navždy opustil náš kolega, kamarád, vynikající potápěč a skvělý chlap Daniel Hutňan. Osudným se mu stal ponor na chorvatském ostrově Pag,“ uvedla.

Na ostrově provozoval potápěčské kurzy

Daniel na tomto ostrově pravidelně provozoval potápěčské kurzy. Dlouhé roky předtím bylo jméno Hutňana spjato s vysokoškolským prostředím. V Prešově vystudoval pedagogickou fakultu a 10 let na ní působil jako učitel. V době sametové revoluce jako odborný asistent podpořil stávkující studenty, uvedl web Korzár.

Podle něj se Hutňan věnoval geografii, přičemž se specializoval na jeskyně. Jako speleolog a speleopotápěč objevil mnohé jeskynní prostory nejenom na Slovensku a v Česku, ale také v zahraničí. Své nejvýznamnější objevy učinil v Mexiku a na Sardinii.

Medaile za zásluhy

Na mexickém poloostrově Yucatán šlo dokonce o nalezení čtvrté největší zaplavené jeskyně na světě. Za svou práci dostal mnoho ocenění. V roce 2013 mu Česká speleologická společnost udělila medaili za zásluhy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání