K výbuchu a následnému požáru ve Strojnické ulici došlo okolo osmé ráno. Evelyna Steimarová, která nedávno oslavila půlkulaté narozeniny, stihla před hrozícím nebezpečím vyběhnout z bytu v prvním patře na ulici jen v županu.

Kromě profesionální péče záchranářů a hasičů se mohla v těžkých chvílích spolehnout na podporu své dcery Anny Polívkovéa švagrové Soni Kodetové. „Na internetu jsem hned zjistila, co se stalo. Viděla jsem, že je to dům, kde žije Evelyna. Volala jsem jí, ale nebrala to. Bydlím za rohem, tak jsem okamžitě šla za ní,“ řekla Blesku vdova po Jiřím Kodetovi (†67) Soňa Kodetová.

„Teď jsme u mě, ráda jsem poskytla Evelyně azyl. Snad se bude moct brzy vrátit, ale než k tomu dojde, má kde být,“ ujistila Kodetová ve středu. „Vzhledem k tomu, co si prožila, je v pohodě,“ dodala.

Smrt v plamenech

V jednom z bytů zemřel muž, kterého smetla tlaková vlna. „Utrpěl zranění neslučitelná se životem a zdravotníci mu už nemohli přes veškerou snahu pomoci. Dále jsme ošetřili a převezli do nemocnice ženu, která se nadýchala zplodin, a další dvě popálené osoby,“ řekla mluvčí záchranky Jana Poštová. Zdravotníci také změřili 16 lidem hladinu nebezpečného oxidu uhelnatého, další péči však nepotřebovali.

Video
Video se připravuje ...

Výbuch bytu ve Strojnické ulici v Holešovicích, 1. července 2020 David Malík

Evakuace v maskách

Požár se po výbuchu rozšířil přes nosnou příčku i do bytu v sousedním baráku. „Z toho důvodu proběhla evakuace a záchrana osob z obou vchodů pomocí vyváděcích masek a výškové techniky,“ řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Požár se povedlo lokalizovat během půl hodiny, během další hodiny byl uhašen. Statika domu nebyla výrazněji narušena, část lidí se tak již během odpoledne mohla vrátit domů. Příčinu výbuchu určí vyšetřování, podle informací z místa se však mělo jednat o výbuch plynu.

Fotogalerie
51 fotografií