Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ženich (†26) s koronavirem zemřel dva dny po obřadu: 111 nakažených po svatbě a pohřbu

Autor: Darina Jíchová - 
2. července 2020
13:15

Svatební den se mladému Indovi (†26) stal osudným, softwarový inženýr z výchoindického státu Bihár na sobě pociťoval příznaky koronaviru již před obřadem, ale nedbal na ně. Na radu příbuzných požíval paracetamol, aby ztišil horečku a pokračoval s přípravou svatby. Dva dny poté rodinu zasáhla tragédie, ženich podlehl koronaviru způsobujícímu nemoc covid-19. Tady ale rodinné neštěstí nekončí, na jeho pohřbu se nakazilo přes 100 jeho blízkých. Nevěsta byla ušetřena, její test byl negativní, informoval deník Daily Mail.

Svatba proběhla 15. června a sjelo se na ni početné příbuzenstvo, hostů bylo více než 300. O dva dny později, sotva utichly oslavy, se museli chystat na mnohem smutnější obřad, ženich totiž podlehl koronaviru. Po jeho pohřbu se nákaza potvrdila u 111 lidí z více než 200 účastníků, mnoho z nich bylo i na svatbě. Koronavirus se vyhnul nevěstě i nejbližší rodině inženýra.

Koronavirus v Indii. Koronavirus v Indii. | Reuters

Nakažení jsou v karanténě, nevěsta v izolaci

Úmrtí mladého inženýra potvrdily bihárské úřady. „V současné době máme 111 nakažených, kteří se účastnili svatby, pohřbu nebo obou obřadů. Šestadvacetiletý muž podlehl koronaviru 17. června, tedy dva dny po své svatbě,“ vysvětlil tisku tamní šéf resortu zdravotnictví Kišór Čaudháry. „Všichni pacienti byli identifikováni a jsou v karanténě,“ ujistil veřejnost. Jméno ženicha ale novinářům neprozradil.

Lékaři si nejsou jisti, zda byl ženich „pacientem nula“ pro toto epicentrum nákazy. Bohužel byl zpopelněn před tím, než odborníci mohli provést všechny testy. Všichni hosté skončili v preventivní izolaci, i ti, jejichž test byl negativní, včetně nevěsty. Čaudháry objasnil, že ženich byl týden před svatbou hospitalizovaný v nemocnici v Novém Dillí, kde se léčil na koronavirus. Na přání rodiny podepsal revers, aby mohla být svatba.

Premiér radí: Buďte opatrnější

Úřady vyšetřují, zda na svatbě či pohřbu došlo k porušení opatření, které pro takovéto akce platí. Už jen počet hostů napovídá tomu, že rodina snoubenců restrikce neřešila. Svatebního obřadu se podle přijatých opatření totiž může nyní účastnit maximálně 50 osob, pohřbu pouze 20. Koronavirus přes uvolňování restrikcí naplno zuří v Indii, v zemi je 604 tisíc nakažených, přes 17 tisíc pacientů nemoci podlehlo.

Premiér Naréndra Módí vyzval Indy, aby byli opatrnější. „Zpohodlněli jsme, náš přístup se stal laxním. Proto vás znovu prosím, abyste dodržovali všechna opatření, která platila během karantény,“ vybídl Módí.

anats ( 2. července 2020 22:24 )

asi jste nepochopil, že nikdo z nás neví jakou má skrytou nemoc a tu COVID využije a pak to není jen rýmička , buďte rád, že Váš příbuzný neměl jiné skryté nemoci a přežil a hlavně nebuďte po bitvě generál, který byl v úkrytu a te´d bude dělat chytrého - skuste zapojit mozek než napíšete něco co raní ty, jimž před očima umřel syn o němž si všichni mysleli že je zdráv - až COVID je přesvědčil o opaku

BoziMilda ( 2. července 2020 22:05 )

Softwareový inženýr, ale blbej jak necky. Co asi programoval ? Řídící systém pro Boeing MAX ?

rexinek ( 2. července 2020 15:51 )

Tomuto národů evidentně něco chybí .

Tara-Tara ( 2. července 2020 13:51 )

a koho to asi zajímá, co se děje v Indii...že bych tam poslala nějakou kondolenci ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa