Muzea, galerie i koncertní sály se musejí potýkat s obrovskými dopady vládních opatření, která byla zavedena v rámci boje proti pandemii koronaviru. Tržby těchto institucí rapidně poklesly, proto se hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism rozhodlo vytvořit další podpůrný program, v rámci kterého budou mít Pražané 50% slevu ze vstupného ve vybraných kulturních institucích.

„Tento podpůrný program je určen držitelům karty Lítačka a je tedy symbolickým poděkováním nejen Pražanům za jejich pomoc a obětavost v minulých měsících, kdy jsme čelili koronavirové krizi. Lidé budou moci navštívit různé instituce za polovinu vstupného, nechybí mezi nimi například oblíbená Staroměstská radnice, Galerie hlavního města Prahy nebo Muzeum hlavního města Prahy,“ uvedla radní hl. m. Prahy pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Do Doxu nebo Obecního domu se slevou

Projekt spočívá v tom, že během července a srpna budou vstupenky na zmíněná místa o půlku levnější. Druhou půlku pak dorovná magistrát. Na podporu je vyčleněno celkem 13 milionů korun. Akce bude pro všechny, kteří disponují kartou Lítačka, a sleva se kromě zmíněných míst bude vztahovat i na Vyšehrad, Obecní dům, Výstaviště Praha, Museum Kampa, DOX PRAGUE a Galerii Villa Pellé.

„Klíčem k výběru institucí bylo zaměření na příspěvkové organizace Prahy a držitele víceletého grantu v oblasti výtvarného umění, muzejnictví a výstav, jimiž jsou Museum Kampa, DOX PRAGUE a Galerie Villa Pellé,“ doplnila radní Hana Třeštíková.

V Praze jako doma

Zároveň s tímto projektem byl spuštěn ještě jeden program s názvem „V Praze jako doma“. Odstartoval 1. července a poběží až do konce srpna. Metropole tak chce motivovat domácí i zahraniční turisty k návštěvě matičky Prahy. Turisté v rámci projektu dostanou za ubytování v hotelu či podobném zařízení vouchery na návštěvu kulturních nebo zábavních zařízení. Na podporu turismu vydá Praha asi 120 milionů korun.

Fotogalerie
30 fotografií