Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do hospody zašel i princ William. Britové vzali útokem otevřené putyky a kadeřnictví

Autor: ČTK - 
4. července 2020
17:21

V Anglii se v sobotu po více než třech měsících znovu otevřely restaurace, hospody, ale také kadeřnictví, muzea či hotely a znovu se mohou konat svatby, nadále je však nutné dodržovat řadu karanténních opatření. Tento den se díky nové fázi uvolňování, která je od vypuknutí pandemie nemoci covid-19 nejrozsáhlejší, nazývá v Anglii supersobotou. Ostatní části Spojeného království, tedy Wales, Skotsko a Severní Irsko, zmírňují restrikce podle vlastních plánů.

„Bylo zoufalé, že jsem se nemohl dát ostříhat,“ citovala agentura AP 25letého Williama Browna, který dnes zamířil do holičství ve středoanglickém Blaby. „Rozčilovalo mě to a jsem rád, že je to už pryč,“ dodal.

Majitelka kadeřnictví Stephanie Headleyová uvedla, že si oddechla, když se mohla poprvé od 23. března vrátit ke své práci. Řekla, že když premiér Boris Johnson potvrdil uvolňování restrikcí, byla zavalena objednávkami. „Už se nemohu dočkat, až uvidím všechny ty nepovedené účesy, které jsou výsledkem karantény,“ dodala.

Netrpělivě bylo očekáváno i znovuotevření hospod. Pivaři na twitteru vedli do poslední chvíle diskuze o tom, kde si dnes brzy ráno budou moci nechat načepovat pivo. Snímky prvních vydaných kelímků s pivem zveřejnil například golfový klub ve městě Welwyn Garden City.

Ministr zdravotnictví varoval opilce

Vláda sice otevření hospod omezila až od dnešního rána, aby zabránila neřízeným pitkám během noci na dnešek, již v pátek si ale pintu cideru dopřál princ William. Kensingtonský palác na twitteru uvedl, že budoucí král navštívil hospodu v Norfolku, aby personálu popřál dobré vykročení do nové sezóny.

Deník The Guardian použil v titulku Johnsonovo varování, aby lidé nezodpovědným chováním výsledky tažení proti koronaviru nezničili. Těmito obavami se kritici otevřených hospod netají a upozorňují, že kvůli alkoholovým výstřelkům může koronavirus opět nabrat na síle. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock již v pátek upozornil, že kdo se utrhne ze řetězu a začne pod vlivem alkoholu řádit, skončí v cele.

Jacob Rees-Mogg, který za Johnsonův kabinet předkládá legislativní plány v Dolní sněmovně, doporučil, aby lidé v hospodách pili pivo z yardových sklenic. Díky sklenicím dlouhým jeden yard, tedy zhruba 0,9 metru, budou moci podle Reese-Mogga nejen snáze dodržovat odstup od ostatních, zároveň tak dostanou i pořádnou míru. Tyto mimořádně vysoké sklenice totiž pojmou asi 1,5 litru piva.

Téměř metr dlouhá yardová sklenice na pivo Téměř metr dlouhá yardová sklenice na pivo | Liberal dictionary

Zatímco v Anglii se hospody otevírají dnes, v Severním Irsku se tak stalo již v pátek. Skotsko venkovní posezení a pivní zahrádky zpřístupní 6. července a od 15. července pak i vnitřní prostory. Pro Wales žádné datum stanoveno ještě nebylo, ale 9. července samospráva plánuje přehodnotit dosavadní omezení.

Dneškem se v Anglii otevírají i hotely či kempy, pokud bude dodržena podmínka neshlukování se hostů. Vláda si mimo jiné vymínila, že společné prostory musí být udržovány čisté a dezinfikované, což ale platí i o pokojích. Každý pokoj po úklidu musí být na dveřích opatřen pečetí, která očistu potvrdí.

V Británii, kde žije asi 66 milionů obyvatel, se podle americké Univerzity Johnse Hopkinse dosud koronavirem nakazilo asi 285.800 lidí, z nichž přes 44.200 komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo. V Evropě se ostrovní země zařadila mezi nejpostiženější a uvolňování restrikcí tam bylo velmi opatrné.

Video  Zajímá vás, jak si v Praze žije velvyslanec jejího veličenstva Nick Archer? Přijměte pozvání v podobě krátkého videa a nahlédněte za dveře, kam se mnozí nedostanou.  - David Zima
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa