Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do kempu místo Španělska, přelidněné skály a hrady v obležení. Češi si užívají Česko

Autor: lac, zb, sc, čad, jp, kaj - 
5. července 2020
05:02

Risk je zisk, kvůli zdraví ale letos Češi sázejí na jistotu. V nejisté koronavirové době se většina z nich rozhodla vyrazit za poznáním a odpočinkem po naší zemi. Jak u nás vypadá začátek prázdnin?

Výlety s campingovým autem po Česku se rozhodla strávit letošní léto čtyřčlenná rodina Mottlova z Mladoboleslavska. Ve čtvrtek „zakotvila“ s přáteli v kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové, kde zůstane do pondělí, a později vyrazí na další tábořiště. „Chtěli jsme jet do Španělska, ale raději budeme doma,“ řekl otec rodiny František Mottl (38). „Pobyt tady se nám líbí. Vládne tu pohodová atmosféra a lidí je tu tak akorát,“ pochvaloval si.

Kemp Keramika: Je nás tu 28

Pět rodin z Lubů na Chebsku si užívá prázdniny v kempu Keramika u Hracholuské přehrady na Plzeňsku. „Je nás tu dvacet dospělých a osm dětí. Nejmladšímu je pět let, nejstaršímu 55 roků,“ svěřila se Nedělnímu Blesku Marcela Johanová.

Mají tady devět stanů a dva dospělí spí v autě. „Pro rodiny je to tu výborné. Můžeme si postavit stany vedle sebe a tak být všichni pohromadě. Jinde bychom byli rozstrkaní po kempu, a proto se nám tady moc líbí,“ pochvaluje si Petr Kada (30).

Kromě dobrých cen za ubytování, jídlo a pití si moc chválili sprchy. „Jsou za dvacku a může se do nich i přes noc. To v jiných kempech, kde jsme díve byli, nešlo,“ dodal Petr Temňák.

Pohoda za Brnem

Klid a pohoda. V malém kempu Hana, 25 kilometrů za Brnem, se Hana Musilová opět usmívá, po koronaviru konečně začala sezóna. „Jsme zařízení rodinného typu uprostřed přírody a na dohled od řeky Svratky,“ říká provozovatelka.

Kemp pravidelně opanují cizinci, zejména Holanďané a Němci, letos logicky převažují Češi. „Nechtěli jsme jezdit někam daleko od Brna, tohle místo je ideální, tip nám dali rodiče,“ svěřil se Mojmír Kovařík (23), který tady tráví volno s manželkou Anetou (24) a dvouletým synem Vojtou.

Expedice Apalucha v buchlovském kempu

Expedice „Apalucha“ jako ve filmu S tebou mě baví svět. Tak nazývá letní obdobu devět tatínků s 18 dětmi z Uherskobrodska. Nejmladšímu potomkovi jsou dva, nejstaršímu 14 let. Prázdniny s nimi zahájili v kempu ve Smraďavce na Uherskohradišťsku.

„Máme to tu rádi. Všichni jsme ve stanech. Děcka učíme kempovat, opékat špekáčky, poznávat přírodu. Bereme jen bezplenkové,“ smál se Richard Mazánik (43). „Nic by tu už k tomu nechybělo, kdyby opravili starý velký bazén. Je tu jen malý,“ dodal. „Je to nejlepší začátek prázdnin. Každý večer píšeme kroniku. Je tu pěkná příroda, krmíme kačeny, těšíme se na diskotéku,“ řekla Tereza Machalová (14).

Přelidněné skály

Sotva začaly prázdniny, řada lidí vyrazila do oblíbených Adršpašských skal, které jsou každé léto vyhledávaným cílem nejen Čechů, ale i Poláků. Podle pracovníků infocentra má ale zřejmě rozhodnutí mnoha obyvatel naší země, nejezdit letos do ciziny, vliv na to, že jich sem tentokrát míří víc než obvykle. Někteří lidé i tady myslí na hygienu, a po absolvování tras se schůdky se zábradlím, kterého se denně dotýkají tisíce návštěvníků, si dezinfikují ruce.

Výšlapy v Beskydech

První červencový víkend patřil v Beskydech výšlapům. Pěší trasou na Lysou horu vyšly též maminky Barbora Vaňková (36), Dagmar Rozkydalová (35) a Renáta Vitásková (30) se svými potomky.

„Na Lysou horu jsme se vydaly, protože máme rády hory, výšlap na Lysou je vždy velký zážitek a čeká nás vždy plno krásných pohledů po okolí,“ těšila se z výletu maminka Dagmar Rozkydalová. Počasí jim po většinu trasy přálo.

Několikakilometrovou trasu na vrcholek Beskyd, tyčící se ve výšce 1 323 metrů nad mořem, hravě zvládly i jejich děti - Kubík, Kristýnka, Verunka, Karolínka, Renatka a Andrejka. „Konečně jsou tu prázdniny,“ radovali se školáci.

Do Rožnova do muzea

Valašské muzeum v přírodě přichystalo na prázdniny atraktivní akce. Návštěvníky čekají komentované prohlídky, cesta za bylinkami, s lidovou písničkou i čtení pohádek. „Lidé se dozvědí i o osobnostech Valašského Slavína, chystají se ukázky zpracování vlny, bělení prádla, tkaní, mletí v pohankovém mlýně. Toto si mohou zájemci i vyzkoušet,“ uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Hrad Roštejn návštěvníci doslova oblehli

Přestože kastelánka hradu Roštejna, Kateřina Rozinková, je už několik dnů na mateřské dovolené, o víkendu se na hradě nezastavila. Návštěvníci hrad pánů z Hradce ze 14. století uprostřed lesů na Jihlavsku doslova oblehli.

V sobotu před polednem už Blesku hlásila několik stovek lidí, kteří prošli pokladnou. „Je to jednoznačně znát, že lidé o dovolené zůstali doma,“ informovala Blesk mezi jednotlivými telefonáty, kdy si zájemci dopředu vyřizovali rezervaci vstupenek.

„Tentokrát se u nás návštěvníci doslova propadnou do 14. století,“ vysvětlovala přítomnost asi padesátky ochotníků z nedaleké Třeště v dobových kostýmech, kteří návštěvníky doprovázeli po hradě.

Za den prý stihnou provést hradem i 1000 lidí. Až z Prahy zavítala v sobotu na hrad Roštejn s celou svou rodinou paní Irena Jirků. Zatímco ona s pětiměsíčním synem Péťou a dvouletou dcerou Kateřinou dali přednost prohlídce hradu, její manžel vyrazil na kole do lesů v okolí Javořice. „Prohlídka hradu je koncipována jak pro dospělé, tak i pro děti,“ pochvalovala si paní Irena. „Citlivě se tu při prohlídce snoubí moderní projekce s historií. Skvělý výlet pro rodinu s dětmi,“ zdůrazňovala.

Na Hasištejnu lidé z celé republiky

Na nejstarší hrad v severozápadních Čechách Hasištejn zamíří denně kolem dvou stovek návštěvníků. „Jezdí sem lidé z celé republiky. Zvláště nyní, když většina dala přednost domácí turistice,“ řekla pokladní Blažena Kuvíková.

„Zastavili jsme se tady s přítelem cestou do Františkových Lázní. Touhle dobou jsme měli být na Srí Lance, ale pobyt nám byl kvůli koronaviru zrušen,“ řekla Magda Plisková (45) z Prahy. A poznamenala, že letos by se rádi ještě na nějaký prodloužený víkend podívali na Slovensko. „Pokud to nepůjde, plánujeme letos jezdit po Čechách,“ dodala. Výlet na hrad Hasištejn podnikla také Alena Křížová (46) se synem (17) a dcerou (8), kterým se zde moc líbilo, a mnozí další.

Podívejte se na výběr nejlepších kempů pro rodiny s dětmi v ČR >>>

latecia ( 5. července 2020 08:02 )

Je to dobry pro ekonomiku, a neni nic lepsiho nez spat ve srubu nekde v kempu uprostred lesa! Daleko od turistu, techniky, to skutecne nabiji naterky.

dietr ( 5. července 2020 07:29 )

Adržbachy budou druhá Karviná, hordy hlučných a neukázněných Poláků už se o to postará.

frantacizek ( 5. července 2020 05:56 )

aspoň děcka poznají Česko a jeho krásy...

elizabeth2006 ( 5. července 2020 05:29 )

Podpořit českou ekonomiku. Nalejt, výlejt, Šetřit neumíme. Tech miliard co litá, lidi měli nasetřeno, nebo se zadluzili. Hlava nebere. Svět se v *** obrací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa