Ve věku 91 let opustil filmový a hudební svět světoznámý hudební skladatel, který komponoval filmovou hudbu k takovým dílům, jako je western Tenkrát na Západě, nebo filmová díla světoznámých režisérů Quentina Tarrantina (Hanebný Pancharti, Nespoutaný Django), Briana de Palmy, Franca Zeffirelliho, Romana Polanského nebo Olivera Stonea.

Skladateli se stal osudným pád, při kterém se těžce zranil a zlomil si stehnní kost. Ještě před smrtí se ale naposledy svérázně rozloučil. Vlastnoručně totiž napsal svůj první nekrolog a dopis na rozloučenou v jednom. Dojemné psaní je určeno především jeho nejbližším.

„Já, Ennio Morricone, jsem zemřel. Oznamuji svou smrt všem svým přátelům, kteří mi vždy byli nablízku, i těm, které jsem nějaký čas neviděl. Zdravím je s velkou náklonností. Je nemožné všechny vyjmenovat,“ stojí v úvodu textu, který skladatel zanechal.

Morricone v něm adresuje jmenovitě některé své přátele a současně vysvětluje, proč se rozhodl mít jen soukromý pohřeb. „Nechci působit znepokojení,“ píše skromný umělec.

Zvláštní pozornost věnoval umělec své rodině, svým dětem Marcovi, Alessandře, Andreovi a Giovannimu. „Doufám, že pochopí, jak moc je miluji,“ napsal.

Závěr dopisu pak patří jeho manželce Marii. Jak napsal, opět v něm ožila výjimečná láska, která je držela pohromadě, a opravdu lituje, že ji opouští. „Posílám jí své nejbolestnější sbohem,“ napsal Morricone v samotném závěru svého rozloučení.

Ennio Morricone  byl jednou z největších osobností filmové hudby všech dob. I přes svůj vysoký věk neúnavně jezdil po světě a vyprodával velké haly. Mnohokrát zavítal i do České republiky, naposledy byl v lednu loňského roku v Praze. Tehdy si koncertem v O2 Aréně připomínal své 90. narozeniny.

Po pěti nominacích na Oscara získal cenu americké filmové akademie až v roce 2016, a to za hudbu ke snímku Quentina Tarantina Osm hrozných. Přitom Oscara za celoživotní dílo získal paradoxně už v roce 2007, kromě toho i tři ceny Grammy a tři Zlaté glóby. Zemřel v Římě. 

Fotogalerie
18 fotografií