Jak je prospěšná?

◆ Snižuje krevní tlak, pečuje o cévy a udržuje cholesterol v rovnováze.

◆ Má protizánětlivé účinky a organismu dodává antioxidanty.

◆ Příznivě působí na činnost mozku.

◆ Zklidňuje nervovou soustavu. Zlepšuje náladu a a navozuje pozitivní myšlení.

◆ Bojuje proti únavě. Díky theobrominu a kofeinu má stimulační účinky.

◆ Omlazuje pokožku.

Původně kořeněný nápoj

Název má původ v aztéckém výrazu xocolātl [šokolatl], jímž bylo označováno hořké pití. Právě první čokoládu vyráběli původní obyvatelé Střední Ameriky Mayové a Aztékové dávno před příchodem Evropanů. Vyráběla se z kakaových bobů především v podobě nápoje, který byl na rozdíl od dnešní čokolády hořký a kořeněný. Ochucoval se např. vanilkou nebo chilli.

Autor: iStock.com

Přírodní afrodiziakum

Kakaové boby se dokonce používaly jako platidlo. Nejbohatší aztécký vládce Montezuma II. si v 16. století dopřával až 50 šálků čokolády denně a většinou předtím, než navštívil svůj harém. Věděl, že čokoláda působí i jako afrodiziakum – zvyšuje vzrušení a povzbuzuje sexualitu. Po dobytí aztécké říše Španěly se čokoláda dostala do Evropy a stala se velmi oblíbeným nápojem.

S hubnutím nejde dohromady?

Omyl! Němečtí vědci potvrdili, že hořká čokoláda pomáhá při hubnutí! Účastníci jejich studie drželi nízkosacharidovou dietu a ti, kteří v průběhu výzkumu denně snědli 42 gramů čokolády s 81 % kakaa, zhubli o 10 % více než ti, kteří si čokoládu nedopřávali.

Důležitý obsah kakaa

V obchodech narazíte na různá pestrobarevná balení, která sice mají v názvu čokoláda, ale obsahují i dost cukru. Jenže to, co dělá čokoládu zdraví prospěšnou, což potvrdily i vědecké studie, je vysoký obsah kakaa (alespoň 70 %). Čím víc kakaa, tím víc zdraví prospěšných látek. Rozhodně to ale neznamená, že ji můžeme jíst na kila. Na uspokojení mlsného jazýčku bohatě stačí dvě kostičky denně.

Legendární americký horor Psycho.
Autor: scom

Co možná nevíte?

◆ Ve slavné scéně ve sprše v Hitchcockově černobílém filmu Psycho byl jako náhražka krve použit čokoládový sirup.

◆ Látka theobromin, která se nachází v čokoládě, je pro psy jedovatá.

◆ Bílá čokoláda, jak napovídá její barva, neobsahuje kakaový prášek, ale pouze kakaové máslo, mléko a cukr. Jelikož se kakaové máslo získává z kakaových bobů, řadí se mezi čokolády.

◆ Čokoláda se vyrábí ze semen plodů kakaovníku Theobroma cacao (theobroma znamená v řečtině pokrm bohů). Boby se praží, zbavují slupek a poté se drtí a melou na pastovitou hmotu.