Chlapcova matka (34) už má dvě děti a nitroděložní tělísko, které si dala zavést údajně před dvěma lety, jí mělo pomoci znovu neotěhotnět. To se ale nestalo a narodilo se zdravé miminko. Deník VN Express popsal, že žena chlapečka porodila i s nitroděložním tělískem. Ten ale teprve až po svém narození chytl antikoncepční pomůcku do ručičky.

Fotografie pořízené porodníkem Tran Viet Phuongem v mezinárodní nemocnici Hai Phong ve Vietnamu ukazují, že novorozené dítě drží tělísko v ruce.
Autor: Hai Phong International Hospital

Profesor Pařízek: Několikrát jsem to zažil

K fotografii se vyjádřil profesor Antonín Pařízek, vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze. „Obrázek, kdy si novorozenec drží v ruce nitroděložní tělísko své matky, je bezpochyby naaranžovaný. Za svůj profesní život jsem několikrát zažil, že tato forma antikoncepce selhala a po porodu bylo nitroděložní tělísko nalezeno vně plodového vejce, nejčastěji v plodových obalech. V současné době, pokud se tak stane, tak lokalizaci tělíska obvykle ještě v průběhu těhotenství v dutině dělohy přesně diagnostikujeme pomocí ultrazvuku,“ popsal Pařízek s tím, že miminko se vždy narodilo zdravé.

Zřejmě bylo nehormonální

Na obrázkem se pousmál i porodník a specialista na umělé oplodnění Štěpán Machač z IVF Clinic, podle kterého se skutečně stává, že nitroděložní tělísko není jako ochranný prostředek stoprocentní. „Podle fotky soudím, že bylo nehormonální, takže proti početí působilo pouze mechanicky. Kdyby bylo hormonální, tak zároveň mění hormonální situaci v děloze, takže není možné otěhotnět,“ vysvětlil Machač s tím, že sterilní tělísko v děloze při dalším vývinu plodu ničemu nevadí.

„Tělísko se pak porodí nezávisle na dítěti spolu s placentou nebo plodovými obaly, takže je úplný nesmysl, aby dítě drželo tělísko při porodu v ruce,“ dodává k fotografii.

 

Video
Video se připravuje ...

Zoe, Benedikt a Vincent - letos už druhá trojčata, která se narodila ve FN Ostrava. FN Ostrava

Fotogalerie
5 fotografií