Loni v březnu na svém facebookovém profilu sdílel článek o střelbě ze zpravodajského serveru, kde se psalo, že ve dvou mešitách ve městě Christchurch útočník zabil 51 lidí a další desítky zranil.  

„K článku připsal komentář. Za mě určitě pěkně odvedená práce,“ citoval Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Při vyšetřování se také přišlo na to, že Jiří K. přijal přes internet video, kde byla vidět střelba v mešitách, a to pak i s komentáři dál sdílel.

Takhle jsem to nechtěl

Jiří K. se nejdříve začal hájit tím, že vše myslel jinak. „Tím mým komentářem jsem chtěl říci, že policie udělala dobrou práci, že ho chytila,“ řekl Jiří K. Jenže státní zástupce Bílý upozornil na to, že ve sdíleném textu se o zadržení policií vůbec nepíše.

Jiří K. pak řekl, že by se chtěl omluvit všem obětem. „Napsal jsem to v afektu. Bylo mi líto těch mrtvých, když muslimové zaútočili na Bataclan ve Francii. Když jsem komentář psal, očekával jsem, že ho budou číst mí nejbližší přátelé. Video mi poslal kamarád a já ho poslal dál,“ řekl Jiří K.

Zkratka ACAB

U soudu také zaznělo, že Jiří K. má na těle mimo jiné švabachem vytetovaná písmena ACAB. Zkratka znamená „All cops are bastards“, což v češtině znamená „Všichni policajti jsou parchanti“. Obecně se to považuje jako odpor k policii a státní moci. Soudce Jan Špeta líčení odročil. Bude se pokračovat ve středu, kdy by měly zaznít závěrečné řeči.

Fotogalerie
50 fotografií