Podle mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze Aleše Cimbaly je dvojice obžalována kvůli tomu, že se společně pokusili v roce 2019 podvodem získat nemovitost v Praze 6. Druhému, mladšímu z dvojice, je pak kladeno za vinu, že ve snaze získat uvedenou nemovitost a zakrýt podvod vylákal majitelku domu a jejího partnera mimo Prahu do rekreačního objektu nedaleko nádrže Švihov, kde oba usmrtil, doplnil mluvčí. Mladíkovi stíhanému za vraždu hrozí až dvacetileté vězení či doživotí.

Nejdřív únos, potom vražda

Policie zadržela v případu loni v září dva tehdy čtyřiadvacetileté vysokoškolské studenty. Tehdejší šéf pražské mordparty Josef Mareš následně řekl, že se mladíci s dvojicí seznámili tak, že projevili zájem o pronájem pokoje v domě. Vilu, kterou žena vlastnila, se podle zjištění policie muži snažili převést na firmy, které ovládali.

Dvaasedmdesátiletá Marie D. a sedmapadesátiletý Přemysl H. byli pohřešováni od loňského 6. června. Rodina páru se v létě obrátila na policii poté, co se jim dvojice dlouho neozývala. Policii bylo podezřelé, že by oba senioři vyrazili na cesty bez rozloučení, a nastalo dlouhé pátrání. Naposledy byli viděni právě 6. června na odpočívadle 66 kilometru dálnice D1.
Video
Video se připravuje ...

Josef Mareš k případu pohřešovaného páru z Prahy, který našli na dně Želivky. Blesk.cz

„Bylo zjištěno, že jeden ze zadržených mužů je právě poslední osobou, která dne 6. 6. v odpoledních hodinách měla schůzku s pohřešovanými,“ uvedl někdejší šéf pražské mordparty Josef Mareš. Od tohoto dne měl také obviněný pronajaté rekreační zařízení u nedaleké obce Hněvkovice, kde naposledy zaznamenali signál zmizelých.

13. června pak byl nalezen jejich vůz, a to konkrétně v Ostřihomi poblíž hranic Maďarska se Slovenském. „Z vozidla byly sňaty státní poznávací značky a taktéž byl vnitřek vozidla polit pravděpodobně benzinem či naftou,” komentoval to tehdy Mareš.

Těla zavražděných nalezli policisté nakonec v nádrži Švihov loni v říjnu. Obě těla, která ležela ve vodě už čtyři až pět měsíců, byla zatížena závažím. „S ohledem na uvedené bylo jednání obviněných kvalifikováno jako zločin podvodu ve stádiu pokusu spáchaný ve spolupachatelství a ve vztahu k mladšímu obviněnému též jako zločin vraždy,” doplnil k případu mluvčí zastupitelství.

Fotogalerie
21 fotografií