Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřela nejdéle žijící siamská dvojčata historie (†68). Pracovala v cirkusu, aby uživila rodinu

Autor: shp - 
7. července 2020
19:53

Předčila veškerá očekávání lékařů a podle vlastních slov žila dobrým životem. Jejich čas se už ale naplnil. Nejdéle žijící siamská dvojčata historie, která jsou zapsána i v Guinessově knize rekordů, zemřela přirozenou smrtí v hospicu v americkém Daytonu ve státě Ohio. Ronniemu a Donniemu Galyonovým bylo 68 let.

Už od svého narození byla k nepřehlédnutí. Když Ronnie a Donnie Galyonovi přišli na svět, všem bylo jasné, že jde o výjimečné chlapce. Byli spojeni břichem v oblasti pasu. Oba bratři měli své srdce, žaludek a nohy. Siamská dvojčata však měla společná střeva, anální otvor a penis, nad kterým měl kontrolu šťastnější Donnie.

Společně se naučili chodit, když jim bylo 29 měsíců. Nejtěžší pro ně bylo sehrát se a střídat se v tom, kdo zrovna chodí pozpátku. Během svého života pracovali bratři v cirkusech a kabaretech, aby mohli zaplatit účty za drahé doktory, jejichž péči často potřebovali. Navíc chtěli finančně zajistit i svých devět sourozenců.

Siamská dvojčata živila rodinu

Byl to jediný příjem. Byli naši chlebodárci a živitelé,“ řekl jejich starší sourozenec Jim WHIO-TV. Podle něj se k jeho sourozencům chovali naprosto jinak v centrální a jižní Americe. „Byli jako rockové hvězdy,“ prohlásil. Ze světa showbyznysu odešla siamská dvojčata v roce 2001. Až do roku 2010 žila sama.

Jenže jejich zdravotní stav vyžadoval čím dál tím více péče. Už v roce 2009 prodělal Ronnie život ohrožující plicní infekci. Bratry pak začala sužovat artritida. Jim se proto o ně začal starat společně se svou ženou. Dům v Daytonu musel být pro ně speciálně upraven. V roce 2014 přišel další hvězdný okamžik, když byli zapsáni v Guinessově knize rekordů.

Držitelé světového rekordu

Titul nejdéle žijící siamská dvojčata získali Galyonovi poté, co v dlouhověkosti překonali Changa a Enga Bunkerovy (62) – úplně první zdokumentovaná siamská dvojčata na světě. I přes mnohá omezení si na svůj osud Galyonovi nestěžovali. „Žili jsme dobrý život,“ prohlásili. Oba naposledy vydechli v hospicu. Oba zemřeli přirozenou smrtí.

manatr ( 24. září 2020 11:13 )

Oba byli stejně staří. Náhoda.

Zobrazit celou diskusi