Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Táta 11 dětí Kollár si na Slovensku udržel křeslo šéfa parlamentu. I s opsanou diplomkou

Autor: ČTK - 
7. července 2020
19:00

Předseda slovenského parlamentu Boris Kollár v úterý přečkal hlasování poslanců o svém odvolání, které sám navrhl po nařčení z plagiátorství v diplomové práci. Část vládní koalice ho dříve vybídla k rezignaci, návrh na jeho odvolání z čela sněmovny v tajném hlasování ale nezískal potřebnou většinu. Kollárovo hnutí Jsme rodina předem oznámilo, že v případě odvolání předsedy parlamentu odejde z vládní koalice. Kollárova kauza odkryla napjaté vztahy v čtyřčlenné koalici, která vznikla po únorových parlamentních volbách.

Kollár podle některých politiků a médií ve své diplomové práci, kterou obhájil v roce 2015, kdy získal titul magistr, kopíroval celé pasáže, aniž uvedl použité zdroje. Kvůli tomu ho dvě menší vládní strany, Svoboda a solidarita (SaS) i strana Za lidi, dříve vyzvaly k odstoupení z funkce předsedy Národní rady. Kollár to odmítl a postup zmíněných koaličních partnerů přirovnal k vydírání. Tvrdil, že vysokoškolský titul získal v souladu se zákonem.

„Trhlo se“ jenom pět poslanců

Za odvolání Kollára z čela sněmovny se při hlasování vyslovilo pouze pět poslanců. Ke schválení návrhu by ve 150členné sněmovně byl potřebný souhlas alespoň 76 zákonodárců. Strany SaS a Za lidi uvedly, že jejich poslanci se hlasování nezúčastnili.

K výzvám ke Kollárově demisi se nepřidal premiér Igor Matovič, jehož protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti volby přesvědčivě vyhrálo. Matovič to zdůvodnil zájmem udržet koalici. Ještě jako opoziční politik přitom Matovič spolu s kolegy včetně Kollára požadoval rezignaci předchozího šéfa sněmovny Andreje Danka, který rovněž čelil kritice za opisování ve své rigorózní práci.

Matovič potřebuje Kollárovy hlasy

Opoziční poslanci v rozpravě k návrhu odvolat Kollára uvedli, že nynější koaliční politici po vytvoření nové vlády v názoru na plagiátorství otočili. „Šlo jim jen o to, aby byli ve vládě. Jejich slova je dohnala. Dnes se tu předvádí divadlo,“ řekl poslanec bývalé vládní strany Směru-sociální demokracie Juraj Blanár.

Poslanec za vládní SaS Ondrej Dostál označil rozhodnutí Kollára nechat hlasovat o jeho odvolání za snahu zamést celou kauzu pod koberec. Dodal, že plagiátorství je důvodem k odchodu politika z funkce.

Kollár tvrdil, že jeho práci nelze srovnávat s rigorózní prací svého předchůdce v čele parlamentu Danka, který ji podle něj zkopíroval z jiné práce a který ji utajoval.

Hnutí Jsme rodina, jež před posledními evropskými volbami spolupracovalo s nacionalistickými a protiimigračními stranami, je druhou nejsilnější formací Matovičovy koalice. Bez poslanců Kollárova hnutí by zbylé tři vládní strany měly ve sněmovně jen těsnou většinu tří hlasů.

Video  Slovenský premiér Igor Matovič přivezl do Prahy dárek v podobě otevření hranic.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Současnou převahu premiér Igor Matovič potřebuje, aby mohl prosadit ústavní změny. Chce například schválit opatření zaměřená na očistu justice. Ta po březnovém obvinění 13 soudců čelí největší korupční kauze v novodobých dějinách země.

Snahu udržet koalici premiér otevřeně přiznal. Na sociální síti napsal, že na jejím rozpadu má zájem mafie, která 12 let rozkrádala Slovensko; motivem je podle něj balík peněz z chystaného unijního fondu obnovy.

Po Kollárově vstupu do vysoké politiky v roce 2016 slovenský tisk informoval o jeho někdejších kontaktech na přední členy bratislavského podsvětí. Do médií tehdy unikly také kopie dokumentů kontrarozvědky z roku 1990, že se Kollár podílel na dovozu asi šesti kilogramů heroinu do Československa. Kollár nařčení z obchodování s drogami popřel.

Kollár má 11 dětí. Bývalý partner české herečky Kateřiny Brožové je splodil s deseti různými ženami. Ani s jednou však nebyl ženatý. Má pět dcer a šest synů.

Když se předsedy slovenské Sněmovny novináři na děti ptali loni v září, příliš toho neprozradil. O těhotenství Miriam, která mu jedenácté dítě porodila, se také nevědělo. Kollár řekl pouze: „Myslíte jedenácté dítě? U mě člověk nikdy neví, ani já to nikdy nevím dopředu. Je mi to přirozené jako nové boty.“

Zobrazit celou diskusi