Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poradce šéfa Roskosmosu dodával Čechům informace o ruských dodávkách zbraní, tvrdí obhájce

Aktualizováno -
7. července 2020
23:07
Autor: ČTK - 
7. července 2020
21:55

Ruská tajná služba FSB dnes zadržela poradce šéfa agentury Roskosmos Ivana Safronova kvůli podezření ze špionáže. Obhájci zadrženého podle agentury TASS po večerním jednání u soudu novinářům sdělili, že případ souvisí s údajným předáváním informací o ruských dodávkách zbraní na Blízký východ a do Afriky českým tajným službám, které je pak postoupily Spojeným státům.

Podle jednoho z advokátů Jevgenije Smirnova ve spisu k případu se uvádí, že úkolem Safronova bylo shromažďovat a předávat zprávy o vojensko-technické spolupráci Ruska s africkými zeměmi a o činnosti ruských ozbrojených sil na Blízkém východě v roce 2017. Tuto práci podle FSB dělal pro českou zpravodajskou službu Úřad pro zahraniční styky a informace, a sice ze zištných důvodů.

Další obhájce Ivan Pavlov po večerním jednání u soudu řekl, že zástupci FSB tvrdili, že případ se netýká novinářské činnosti Safronova. Smirnov ale k tomu řekl, že opak je pravdou. „Z pozice Safronova vyplývá, že se týká právě této činnosti,“ konstatoval advokát.

Safronovi hrozí 20 let vězení

Pavlov upřesnil, že ze spisů předložených tajnou službou při dnešním jednání u soudu je zřejmé, že Safronov byl sledován. Podle FSB novináře naverbovala česká zvláštní služba v roce 2012 a jejich úkol Safronov splnil v roce 2017. V té době žurnalista psal pro list Kommersant.

Safronov podle advokátů před soudem řekl, že se necítí vinen. Soud pak přes námitky obhajoby vyhověl požadavku Federální bezpečnostní služby (FSB) a rozhodl o uvalení dvouměsíční vazby. Tajná služba přitom chce obvinění vznést až příští týden v pondělí.

Prozatím FSB zahájila proti novinářovi trestní stíhání na základě článku 275 ruského trestního zákona, který se týká velezrady. V případě usvědčení hrozí Safronovovi podle agentury TASS 20 let vězení.

Safronov se stal poradcem generálního ředitele Roskosmos Dmitrije Rogozina od poloviny května. Předtím pracoval pro nezávislé deníky Kommersant a poté Vedomosti. Z Kommersantu byl společně se zástupcem politické redakce propuštěn kvůli nedodržení novinářských standardů v souvislosti s článkem, který spekuloval o demisi vlivné předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentiny Matvijenkové.

arbitr ( 8. července 2020 06:41 )

Obávám se, že nechat se naverbovat od čučkařů, kteří neudrží tajné informace, je sebevražda.

Zobrazit celou diskusi